Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowo jabłkowe z delikatną pianką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

masło 170 g
żółtko jajek 3 sztuki
cukier 1/2 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
cukier waniliowy 1 opakowanie
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa jabłkowa

jabłka 6 sztuk (duże)
sok z cytryny 2 łyżki
cukier 1/2 szklanki
galaretka kiwi 1 opakowanie
gorąca woda 2 szklanki

Pianka

śmietana kremówka 0,5 l
galaretka truskawkowa 2 opakowania
gorąca woda 3 szklanki
cukier puder 2 łyżki

Polewa

czekolada mleczna kawałek
śmietana 3 łyżki
masło kawałek
cukier puder 2 łyżki

Dodatkowo

masło do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowo jabłkowe z delikatną pianką

Kroki postępowania

1
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę, kolejno dodać żółtka, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie połączyć składniki.
Formę (26 cm) wysmarować masłem i wyłożyć ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok .15 minut. Ostudzić.
Krok 1 - Ciasto czekoladowo jabłkowe z delikatną pianką foto
2
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Włożyć go garnka, skropić sokiem z cytryny. Przykryć i dusić do momentu, aż jabłka zmiękną. Pod koniec wsypać cukier. Ostudzić. Zieloną galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Wlać do jabłek. Kiedy zacznie tężeć wylać na czekoladowy spód. Włożyć do lodówki do pełnego stężenia.
Krok 2 - Ciasto czekoladowo jabłkowe z delikatną pianką foto
3
Czerwone galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić i pozostawić do stężenia. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać tężejącą galaretkę. Piankę wylać na masę jabłkową. Włożyć do lodówki, aby ostatnia warstwa stężała.
Krok 3 - Ciasto czekoladowo jabłkowe z delikatną pianką foto
4
Polewę przygotować roztapiając podane składniki w kąpieli wodnej. Wyłożyć na truskawkową piankę. Smacznego!
Krok 4 - Ciasto czekoladowo jabłkowe z delikatną pianką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 14.10.2015 09:48
Jak ja lubię takie ciasta. Z chęcią bym zjadła do kawy takie świetne ciasto :)
Damiano
Damiano 14.10.2015 09:04
ekstra ciasto
Mama niejadka 14.10.2015 09:02
Apetyczne ciasto
Stenka 14.10.2015 09:00
smaczne ciasto
Ewelina1991 14.10.2015 08:36
świetny wypiek
Krystyna32 14.10.2015 08:00
pyszne ciasto
olkaaa 14.10.2015 07:36
Wygląda smakowicie.
Dorota76 14.10.2015 07:04
pięknie wygląda
jagoda5913 14.10.2015 00:26
pyszne ciasto
Łukasz15 13.10.2015 23:22
Bardzo fajne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak