Ciasto czekoladowo jabłkowe z delikatną pianką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • masło

    170 g
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Masa jabłkowa

  • jabłka

    6 sztuk (duże)
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • galaretka kiwi

    1 opakowanie
  • gorąca woda

    2 szklanki

Pianka

  • śmietana kremówka

    0,5 l
  • galaretka truskawkowa

    2 opakowania
  • gorąca woda

    3 szklanki
  • cukier puder

    2 łyżki

Polewa

  • czekolada mleczna

    kawałek
  • śmietana

    3 łyżki
  • masło

    kawałek
  • cukier puder

    2 łyżki

Dodatkowo

  • masło

    do formy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto czekoladowo jabłkowe z delikatną pianką foto
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę, kolejno dodać żółtka, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie połączyć składniki.
Formę (26 cm) wysmarować masłem i wyłożyć ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok .15 minut. Ostudzić.
Krok 2 - Ciasto czekoladowo jabłkowe z delikatną pianką foto
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Włożyć go garnka, skropić sokiem z cytryny. Przykryć i dusić do momentu, aż jabłka zmiękną. Pod koniec wsypać cukier. Ostudzić. Zieloną galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Wlać do jabłek. Kiedy zacznie tężeć wylać na czekoladowy spód. Włożyć do lodówki do pełnego stężenia.
Krok 3 - Ciasto czekoladowo jabłkowe z delikatną pianką foto
Czerwone galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić i pozostawić do stężenia. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać tężejącą galaretkę. Piankę wylać na masę jabłkową. Włożyć do lodówki, aby ostatnia warstwa stężała.
Krok 4 - Ciasto czekoladowo jabłkowe z delikatną pianką foto
Polewę przygotować roztapiając podane składniki w kąpieli wodnej. Wyłożyć na truskawkową piankę. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 14.10.2015 09:48
Jak ja lubię takie ciasta. Z chęcią bym zjadła do kawy takie świetne ciasto :)
Damiano 14.10.2015 09:04
ekstra ciasto
Mama niejadka 14.10.2015 09:02
Apetyczne ciasto
Stenka 14.10.2015 09:00
smaczne ciasto
Ewelina1991 14.10.2015 08:36
świetny wypiek
Krystyna32 14.10.2015 08:00
pyszne ciasto
olkaaa 14.10.2015 07:36
Wygląda smakowicie.
Dorota76 14.10.2015 07:04
pięknie wygląda
jagoda5913 14.10.2015 00:26
pyszne ciasto
Łukasz15 13.10.2015 23:22
Bardzo fajne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat