Ciasto czekoladowe ze śliwkami i słonym karmelem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • mąka pszenna

    120 gram + trochę do bakalii
  • margaryna

    130 gram
  • czekolada gorzka

    100 gram
  • kakao

    2 łyżki
  • cukier

    130 gram
  • jajko

    3 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • aromat waniliowy

  • śliwki suszone

    150 gram
  • płatki migdałowe

    100 gram

Składniki na sos karmelowy

  • cukier

    150 gram
  • woda

    40 gram
  • śmietana 30%

    150 gram
  • masło

    125 gram
  • sól

    1,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Śliwki kroimy w paseczki i razem z płatkami migdałowymi oprószamy je odrobiną mąki.
3. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie, cały czas miksując, dodajemy do niej jajka i kilka kropli aromatu waniliowego oraz roztopioną, ostudzoną czekoladę.
4. Do masy dodajemy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy śliwki z płatkami migdałowymi i mieszamy.
5. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 11x30 cm i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i pieczemy około 70-75 minut (na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest suche).
6. Następnie przygotowujemy słony sos karmelowy – W jednym garnku lekko podgrzewamy śmietanę, ale jej nie zagotowujemy. Do drugiego garnka (najlepiej wyższego z grubym dnem) wsypujemy cukier, wlewamy wodę i gotujemy około 10 minut, często mieszając, aż powstanie gęsty płyn. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy podgrzaną śmietanę, sól i szybko mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy pokrojone na małe kawałki masło i gotujemy około 3 minut, cały czas mieszając. Powstały sos przelewamy do słoika i odstawiamy do przestygnięcia.
7. Gotowe i wystudzone ciasto polewamy słonym sosem karmelowym i posypujemy płatkami migdałowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krystyna32 05.04.2017 09:25
apetyczne ciasto
endzi 04.04.2017 19:50
bardzo fajne ciasto!
mysza75 04.04.2017 19:35
pyszne ciasto
Agnieszka-87-25 04.04.2017 16:16
pyszne ciasto widać już po wygladzie, karmel super taki słony
adelajda 04.04.2017 16:11
Smaczne ciacho
Ania321 04.04.2017 15:45
zjadłabym z przyjemnością :)
jan_mag 04.04.2017 13:47
Wspaniałe :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat