Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe ze śliwkami i słonym karmelem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka pszenna 120 gram + trochę do bakalii
margaryna 130 gram
czekolada gorzka 100 gram
kakao 2 łyżki
cukier 130 gram
jajko 3 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat waniliowy
śliwki suszone 150 gram
płatki migdałowe 100 gram

Składniki na sos karmelowy

cukier 150 gram
woda 40 gram
śmietana 30% 150 gram
masło 125 gram
sól 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe ze śliwkami i słonym karmelem

1. Czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Śliwki kroimy w paseczki i razem z płatkami migdałowymi oprószamy je odrobiną mąki.
3. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie, cały czas miksując, dodajemy do niej jajka i kilka kropli aromatu waniliowego oraz roztopioną, ostudzoną czekoladę.
4. Do masy dodajemy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy śliwki z płatkami migdałowymi i mieszamy.
5. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 11x30 cm i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i pieczemy około 70-75 minut (na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest suche).
6. Następnie przygotowujemy słony sos karmelowy – W jednym garnku lekko podgrzewamy śmietanę, ale jej nie zagotowujemy. Do drugiego garnka (najlepiej wyższego z grubym dnem) wsypujemy cukier, wlewamy wodę i gotujemy około 10 minut, często mieszając, aż powstanie gęsty płyn. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy podgrzaną śmietanę, sól i szybko mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy pokrojone na małe kawałki masło i gotujemy około 3 minut, cały czas mieszając. Powstały sos przelewamy do słoika i odstawiamy do przestygnięcia.
7. Gotowe i wystudzone ciasto polewamy słonym sosem karmelowym i posypujemy płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 05.04.2017 09:25
apetyczne ciasto
endzi
endzi 04.04.2017 19:50
bardzo fajne ciasto!
mysza75 04.04.2017 19:35
pyszne ciasto
Agnieszka-87-25 04.04.2017 16:16
pyszne ciasto widać już po wygladzie, karmel super taki słony
adelajda 04.04.2017 16:11
Smaczne ciacho
Ania321 04.04.2017 15:45
zjadłabym z przyjemnością :)
jan_mag 04.04.2017 13:47
Wspaniałe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak