Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe ze śliwkami i słonym karmelem
2. Śliwki kroimy w paseczki i razem z płatkami migdałowymi oprószamy je odrobiną mąki.
3. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie, cały czas miksując, dodajemy do niej jajka i kilka kropli aromatu waniliowego oraz roztopioną, ostudzoną czekoladę.
4. Do masy dodajemy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy śliwki z płatkami migdałowymi i mieszamy.
5. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 11x30 cm i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i pieczemy około 70-75 minut (na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest suche).
6. Następnie przygotowujemy słony sos karmelowy – W jednym garnku lekko podgrzewamy śmietanę, ale jej nie zagotowujemy. Do drugiego garnka (najlepiej wyższego z grubym dnem) wsypujemy cukier, wlewamy wodę i gotujemy około 10 minut, często mieszając, aż powstanie gęsty płyn. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy podgrzaną śmietanę, sól i szybko mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy pokrojone na małe kawałki masło i gotujemy około 3 minut, cały czas mieszając. Powstały sos przelewamy do słoika i odstawiamy do przestygnięcia.
7. Gotowe i wystudzone ciasto polewamy słonym sosem karmelowym i posypujemy płatkami migdałowymi.