Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe z porzeczkami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt czekoladowy

czekolada gorzka 1 szt.
kwaśna śmietana 1 szklanka
olej 1/2 szklanki
kakao 1 szklanka
mąka pszenna 2 szklanki
cukier 1,5 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 szt.
jajko 2 szt.

masa kokosowa

mleko 3,2% 2 szklanki
budyń śmietankowy 1 szt.
cukier 2 łyżki
masło 1 kostka
cukier puder 2 łyżki
wiórki kokosowe 10 dag

ponadto

czerwona porzeczka 50 dag
galaretka truskawkowa 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z porzeczkami

Mleko podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy do niego połamaną czekoladę. Mieszając czekamy aż się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy suche składniki tj. mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę Jajka ubijamy mikserem na jednolitą masę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wlewamy śmietanę i olej, miksujemy. Następnie dodajemy przestudzone mleko z czekoladą, miksujemy. Wsypujemy sypkie składniki, łączymy za pomocą miksera. Ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach 38x25. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Z mleka odlewamy pół szklanki. Rozpuszczamy proszek budyniowy i 2 łyżki cukru. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy mieszankę budyniową, chwilę gotujemy aż zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Ucierając dodajemy po łyżce zimny budyń. Do masy wsypujemy wiórki kokosowe. Całość mieszamy. Masę wykładamy na upieczony biszkopt. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Porzeczki wykładamy na masę kokosową, zalewamy tężejącą galaretką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 26.09.2016 11:37
apetyczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak