Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe z polewą

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 2 szkl.
cukier 1/2 szkl.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 2 szt.
kakao 3 łyżki
nutella 2 łyżki
olej 1/2 szkl.
mleko 1/2 szkl.

Dodatkowo

masło do wysmarowania
Bułka tarta klasyczna Prymat

Polewa

czekolada gorzka 100 g
mleko 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z polewą

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od połączenia suchych składników, do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, kakao i nutelle.
Krok 1 - Ciasto czekoladowe z polewą foto
2
Następnie dodajemy mokre składniki, wbijamy jajka, wlewamy mleko i olej.
Krok 2 - Ciasto czekoladowe z polewą foto
3
Całość mieszamy mikserem na jednolitą masę. Tortownicę natłuszczamy masłem i obsypujemy bułka tartą, wlewamy do niej masę.
Krok 3 - Ciasto czekoladowe z polewą foto
4
Ciasto pieczemy ok.40 minut w temperaturze 190*C. Upieczone studzimy.
Krok 4 - Ciasto czekoladowe z polewą foto
5
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, dodajemy 2 łyżki mleka, aby polewa nie była za gęsta. Polewamy nią ostudzone ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.
Krok 5 - Ciasto czekoladowe z polewą foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 21.05.2015 08:19
pyszne ciasto
Mancia w kuchni 08.04.2015 08:58
uwielbiam czekoladowe ciasta :)
Pani Domu 08.04.2015 07:49
smaczne ciacho
Beatris 07.04.2015 18:37
Skusiłabym się na kawałeczek:)
gosia561 07.04.2015 17:28
mocno czekoladowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak