Ciasto czekoladowe z nutellą i wiśniami z nalewki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Intensywnie czekoladowe ciasto z dodatkiem kremu orzechowego, bez pieczenia, na kakaowych herbatnikach, przepyszne. Z wieńczeniem całości są wiśnie z nalewki, mocno alkoholowe, więc ciasto jest zdecydowanie dla dorosłych.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • herbatniki czekoladowe

    400 gramów
  • gorzka czekolada

    100 gramów
  • krem czekoladowo-orzechowy

    200 gramów
  • śmietana kremowa 30%

    2 szklanki
  • serek mascarpone

    250 gramów
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżeczki
  • woda

    0.25 szklanki

Polewa:

  • wiśnie z alkoholu

    2 szklanki
  • gorzka czekolada

    100 gramów
  • śmietana kremowa 30%

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na około 10 min. Kiedy napęcznieje rozpuścić na małym ogniu lub nad kąpielą wodną.

Szklankę dobrze schłodzonej kremówki ubić na sztywno i odstawić do lodówki. Drugą szklankę kremówki mocno podgrzać, ale nie gotować.
Gorącą zalać posiekaną czekoladę i delikatnie mieszając połączyć.

Wmieszać krem czekoladowy i wlać rozpuszczoną żelatynę. Odstawić do przestudzenia, kontrolując gęstość.

Serek mascarpone zmiksować i połączyć z czekoladowym kremem. Na końcu w krem czekoladowy wmieszać ubitą kremówkę.

Tężący krem podzielić na trzy części i pierwszą wyłożyć na warstwę ułożonych herbatników w formie o wymiarach 21 x 25 cm. Szybko przykrywać herbatnikami kolejne warstwy kremu.

Do formy dobrze jest włożyć papier do pieczenia, tak aby w łatwy sposób można było wyjąć ciasto po stężeniu.

Kremówkę mocno podgrzać i gorącą zalać posiekaną czekoladę. Delikatnie mieszając połączyć. Do przestudzonej czekolady dodać odsączone z nalewki wiśnie i obtoczyć w polewie. Wyłożyć na wierzch ciasta i odstawić do całkowitego stężenia.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 22.11.2018 12:08
Ciastko robi wrażenie;)
bietka 22.11.2018 10:42
Rewelacyjne ciasto :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat