Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe z kremem i wiórkami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 3
cukier waniliowy 1 opakowanie
kakao 2 łyżki
margaryna 250 gram
napój gazowany 200 ml
cukier 300 gram
mąka 300 gram
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki

Krem

mleko 2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
budyń waniliowy 1 opakowanie
mąka 2 łyżki
masło lub margaryna 250 gram

Posypka

wiórki kokosowe 100 gram
cukier 3 łyżeczki
margaryna 1 łyżeczka

Porada

Do tego ciasta jako napój gazowany zawsze dodaję colę.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z kremem i wiórkami

Kroki postępowania

1
CIASTO: Margarynę topimy i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem waniliowym, po czym wlewamy mleko i stopiona margarynę, mieszamy.
Krok 1 - Ciasto czekoladowe z kremem i wiórkami foto
2
Następnie wlewamy colę i dodajemy mąkę, kakao, cukier oraz proszek do pieczenia. Całość miksujemy na jednolitą masę.
Krok 2 - Ciasto czekoladowe z kremem i wiórkami foto
3
Ciasto wylewamy na natłuszczoną i posypana bułką tartą blachę. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 stopni.
Krok 3 - Ciasto czekoladowe z kremem i wiórkami foto
4
Zimne ciasto przekrawamy na dwa blaty.
Krok 4 - Ciasto czekoladowe z kremem i wiórkami foto
5
KREM: Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a do drugiej wsypujemy budyń waniliowy oraz mąkę i mieszamy, po czym wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu na gęsty budyń. Studzimy. Margarynę miksujemy dodając porcjami budyń.
Krok 5 - Ciasto czekoladowe z kremem i wiórkami foto
6
Gotowy krem dzielimy na dwie części. Jedną porcję rozsmarowujemy na jednej części ciasta, przykrywamy drugim i rozsmarowujemy na wierzchu resztę kremu.
Krok 6 - Ciasto czekoladowe z kremem i wiórkami foto
7
POSYPKA: Margarynę topimy, wsypujemy wiórki kokosowe oraz cukier i na wolnym ogniu smażymy mieszając, aż wiórki zbrązowieją. Studzimy.
Krok 7 - Ciasto czekoladowe z kremem i wiórkami foto
8
Wiórkami posypujemy ciasto.
Krok 8 - Ciasto czekoladowe z kremem i wiórkami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 20.06.2014 19:53
smaczne ciacho :)
everay 20.06.2014 16:02
musi być pyszne
w mojej kuchni 19.06.2014 22:11
smaczne ciasto na deser
Adam/ZUB3R 19.06.2014 17:22
smaczne ciasto
Magula 19.06.2014 17:03
pyszne ciasto
malaczarna23 19.06.2014 16:51
wygląda przepysznie
mirosława4 19.06.2014 16:36
przepyszne !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak