Ciasto czekoladowe z koprem włoskim

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    4 szt
  • czekolada gorzka

    100 gram
  • orzechy laskowe

    100 gram
  • mąka pełnoziarnista

    60 gram
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • cukier trzcinowy

    60 gram
  • miód prawdziwy

    2 łyżki
  • sól

    szczypta
  • koper włoski

    2 szt
  • koper włoski

    1 nasiona
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto czekoladowe z koprem włoskim foto
Koper włoski pokroić w drobną kostkę. W niewielkim rondelku rozgrzać miód, wrzucić nasiona, koper , zalać wodą do 1/2 wysokości warzyw i dusić do miękkości / ok. 10 min/. Ugotowany koper wystudzić, odsączyć , sok zachować. Koper dokładnie zmiksować na gładką masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Dodać przestudzoną czekoladę, zmiksowaną masę z kopru i sok z gotowania/ nie więcej niż 3 łyżki/, starannie wymieszać. Dodać drobno pokrojone orzechy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i połączyć z pianą z białek.
Krok 2 - Ciasto czekoladowe z koprem włoskim foto
Masę przełożyć do okrągłej formy o średnicy 21cm lub tak jak moje do niewielkiej foremki prostokątnej /wyłożonej papierem do pieczenia /. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku /ok.180 stopni / przez 40- 45 min.
Krok 3 - Ciasto czekoladowe z koprem włoskim foto
Upieczone ciasto wyjąć z foremki, przestudzić i posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową.

Ciasto pieczone w okrągłej foremce można przekroić i przełożyć kremem / jest to ciasto prawie dietetyczne, a więc masa powinna być podobna/
Moje ciasto wyszło jednak dość niskie, a więc część "dietetyczna" została posypana cukrem pudrem ,
Krok 4 - Ciasto czekoladowe z koprem włoskim foto
a część dla łasuchów polewą z czekolady gorzkiej i śmietanki kremowej. Udekorować pokrojonymi orzechami.Ciasto w obu wersjach smakuje wyśmienicie.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
czekoladka_m 02.05.2013 20:55
Wspaniałe ciasto:)
Betka 21.07.2012 09:21
ciekawy przepis;)
staropolanka5 28.05.2012 23:15
ładnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat