Ciasto czekoladowe z kokosem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • czekolada mleczna

    100 gram
  • czekolada gorzka

    100 gram
  • masło

    100 gram
  • jajka

    4 szt
  • cukier

    100 gram
  • mąka tortowa

    200 gram
  • proszek do pieczenia

    1 i 1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 szt

Polewa

  • czekolada gorzka

    50 gram
  • czekolada mleczna

    100 gram
  • śmietana 30%

    100 gram
  • miód

    1 łyżka
  • wiórki kokosowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czekolady posiekać, dodać masło i rozpuścić w kąpieli wodne. Odstawić aby lekko przestygło. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Połączyć z przestudzoną masą czekoladowa. Wymieszać mikserem. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i porcjami przesiać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać.
Prodiż z kominem posmarować tłuszczem. Napełnić ciastem, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C. Piec 45-50 minut.
Polewa:
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę i miód, wymieszać. Wystudzone ciasto oblać polewą i gęsto posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 24.02.2016 17:24
lubię takie ciasta
ONY_za_kare 04.01.2015 12:47
pyszne ciacho
gusia1000 02.01.2015 16:28
Pod mój smak.
romanrafal 01.01.2015 15:49
ciasto palce lizać
Renata9 01.01.2015 14:10
smaczne ciacho
gosia56 01.01.2015 14:07
pyszne ciasto;)
Janina 01.01.2015 13:49
Bardzo lubię czekoladowe ciasta;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat