Ciasto czekoladowe z cukinią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Zapraszam na cukinię w słodkim wydaniu. Ciasto z jej dodatkiem jest delikatne, puszyste i wilgotne, a co najważniejsze niezwykle smaczne. Uwielbiam ją w połączeniu z kakao, bakaliami i cynamonem. To aromatyczne i intensywnie czekoladowe ciasto doskonale komponuje się z filiżanką kawy lub kakao.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • cukinia

    450 gramów
  • jajko

    5 sztuk
  • mąka pszenna

    1 1/2 szklanki
  • mąka pełnoziarnista

    1/2 szklanki
  • kakao

    1/2 szklanki
  • cukier

    1/3 szklanki
  • olej rzepakowy

    1 szklanka
  • cynamon

    1.5 łyżeczki
  • bakalie

    1 garść
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1 1/2 łyżeczki

WIERZCH

  • masło orzechowe

    6 dużych łyż.
  • orzeszki ziemne (do posypania)

    5 dużych łyż.
  • cukier puder

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odstawiamy na około 10 minut, a następnie odciskamy ją z nadmiaru wody. Jajka za pomocą miksera ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie powoli dolewamy olej, cały czas miksując. Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy kakao, cynamon, sodę i proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Suchą masę łączymy z wcześniej ubitymi mokrymi składnikami, a na koniec dodajemy odciśniętą cukinię oraz bakalie.

KROK 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej przygotowaną masę. Ciasto pieczemy w 180 stopniach C (pieczenie góra - dół) przez około 50 minut (do suchego patyczka).

KROK 3. Kiedy ciasto ostygnie, smarujemy jego wierzch masłem orzechowym i posypujemy startymi orzeszkami ziemnymi wymieszanymi z cukrem pudrem*.

* Ciasto możemy udekorować także samym cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Życzę smacznego! :)

Futka
* Szklanka w moim przepisie ma pojemność 200 ml ** Ciasto piekłam w okrągłej blaszce o średnicy 26 cm

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat