Ciasto czekoladowe z bezą i kremem kawowym

Ciasto czekoladowe z bezą i kremem kawowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czekoladowe ciasto

  • mąka pszenna

    120 g
  • cukier drobny

    120 g
  • czekolada gorzka

    80 g
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    ½ łyżeczki
  • jajko

    6 szt.
  • cukier drobny

    120 g
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • cappuccino śmietankowe

    1 łyżka
  • białko

    3 szt.
  • krem kawowy

  • cukier puder

    160 g
  • śmietana 30%

    250 ml
  • napar czarnej kawy

    80 ml
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżeczki
  • Składniki dodatkowe:

  • czekolada

    100 (kawowa)
  • jogurt grecki

    400 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto czekoladowe z bezą i kremem kawowym foto
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać do nich roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę. Połączyć przy użyciu miksera.
Krok 2 - Ciasto czekoladowe z bezą i kremem kawowym foto
Mąkę pszenną przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajeczno - czekoladowej, na zmianę z ubitą na sztywno pianą z białek. Starannie połączyć składniki.

Przygotowane ciasto przełożyć do prostokątnej formy o wymiarach 25 x 30 cm. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170ºC.
Krok 3 - Ciasto czekoladowe z bezą i kremem kawowym foto
Białka przeznaczone na bezę ubić na sztywno. Cały czas ubijając dodawać po łyżce cukru. Na koniec połączyć z mąką ziemniaczaną oraz cappuccino.
Krok 4 - Ciasto czekoladowe z bezą i kremem kawowym foto
Rozsmarować na dnie formy o takich samych wymiarach jak ta, w której piekło się ciasto czekoladowe (wcześniej dno formy wyłożyć papierem do pieczenia).

Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 140ºC.
Krok 5 - Ciasto czekoladowe z bezą i kremem kawowym foto
Po wystudzeniu ciasto czekoladowe przekroić na połowę. Górną część ciasta ułożyć w formie, odwracając ją wierzchem do dołu.
Krok 6 - Ciasto czekoladowe z bezą i kremem kawowym foto
50 ml śmietany zagotować, a następnie rozpuścić w niej żelatynę. Pozostawić, aby ostygła i napęczniała. Pozostałą śmietanę ubić.

W szklanym naczyniu umieścić jogurt naturalny, cukier puder oraz napar czarnej kawy. Zmiksować. Połączyć z żelatyną i ubitą śmietaną. Krem wstawić do lodówki na 15 minut.
Krok 7 - Ciasto czekoladowe z bezą i kremem kawowym foto
Krem kawowy podzielić na trzy, dość równe części. Jedną częścią równomiernie posmarować ciasto ułożone w formie. Następnie przykryć bezą, posmarować drugą częścią kremu i ułożyć drugi blat ciasta czekoladowego. Lekko docisnąć. Trzecią część kremu rozsmarować po wierzchu ciasta.
Krok 8 - Ciasto czekoladowe z bezą i kremem kawowym foto
Na sam koniec ciasto posypać rozdrobnioną czekoladą. Schłodzić w lodówce.

Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (35)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
AGNIESZKA144 06.01.2014 12:06
pysznie wygląda
Malgorzata549 05.01.2014 18:22
smaczny :)
artur7 29.08.2013 15:31
smaczny dodaje do ksiegi
Agnieszka_B 30.07.2013 22:27
Cieszę się bardzo, że ciasto się spodobało ... Było pyszne!
Małgorzata9 30.07.2013 21:47
przepyszne ciacho
Dorota76 30.07.2013 21:15
super czekoladowe
Kolorowa 30.07.2013 20:37
Przydałoby mi się na kolację ;)
Czarnula87 30.07.2013 14:30
bardzo pysznie wygląda
Olga_SK 30.07.2013 12:47
Ile słodyczy... Mmmm...
Andrzej8 30.07.2013 12:47
wygląda rewelacyjnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat