Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe przełożone sernikiem na zimno
W garnku gotujemy margarynę, cukier, cukier waniliowy i kakao na jednolitą masę. Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem, dodajemy jajka. Dodajemy ostudzoną masę czekoladową. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę (bez grudek). Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopniach z termoobiegiem- około 40 minut. Odstawić do wystygnięcia.
Masa serowa:
Śmietanę ubić z cukrami. Ser zmiksować na puszystą masę. Dodać śmietanę i rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać.
Ciasto czekoladowe przekroić wzdłuż. Przełożyć masą serową. Wstawić do lodówki.
W garnuszku rozpuścić margarynę, dodać cukier i kakao. Dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć z ognia ciągle mieszając. Gdy polewa lekko przestygnie dodać całe jajko (wcześniej rozbełtane) energicznie mieszając.
Na wierzch ciasta rozprowadzamy polewę, posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Smacznego :)