Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe -murzynek wilgotny
Masło ucieramy do białości z cukrem , następnie wbijamy jaja i na wolnych obrotach ucieramy, masa moze się rozwarstwiać.
Następnie dodajemy mąkę z proszkiem, sodą,kakao i mieszamy na wolnych obrotach.
Teraz czas na śmietanę i dżem. Wymieszać .Przełożyć do foremki 12cmx24cm, na wierzch dodać pokruszoną czekoladę, dowolną, jaka nam zalega w szafkach, u mnie były to nawet kawałki z karmelem, oreo, a także owocami, pokroiłam i posypałam ciasto, pieczemy ok 45min. w tem 180st ale to zależy od piekarnika, po 30 min sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się łapie jeszcze, jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest upieczone.
POLEWA :
Do garnka dajemy wszystkie składniki oprócz czekolady, czekamy aż się całość rozpuści, na koniec dodajemy czekoladę, wyłączamy ogień i mieszamy do uzyskania idealnej konsystencji, polewamy ciasto.