CIASTO CZEKOLADOWE - MURZYNEK

CIASTO CZEKOLADOWE - MURZYNEK

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    1 kostka
  • woda

    5 łyżek
  • cukier

    1 i 1/2 cukru
  • kakao

    3 łyżki
  • jajko

    4 sztuki
  • mąka

    1 i 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania CIASTO CZEKOLADOWE - MURZYNEK

Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać wodę, 1,5 szklanki cukru i 3 łyżki kakao - zagotować i ostudzić. Odlać 1/2 szklanki na polewę ciasta po upieczeniu.
Oddzielamy żółtka od białek, z białek ubijamy pianę.
Resztę składników mieszamy i wyrabiamy ciasto - dodajemy do całości ubita pianę.
Wszystkie połączone składniki wlewamy na formę do pieczenia i pieczemy w temp. 180 st. około 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowe.
Możemy dodać do ciasta rodzynki lub orzechy.
Upieczone ciasto polewamy odstawioną masa kakaową lub cukrem pudrem

Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

plocia 16.12.2012 13:01
Mniam, takie ciasto potrafię zjeść sama
iwona332 01.08.2011 12:08
super
Barbara55 13.05.2011 18:43
słodkie
kielcok1 28.04.2011 16:53
murzynki są fajne
IlonaAlbertos 23.12.2010 23:39
Lubię murzynki.
PaniMISIOWA 29.10.2010 17:41
murzynek robiła moja mama jak byłam mała i teraz mam do niego duży sentyment...
Krzysztof42 02.07.2010 14:25
lubię murzynki
Gosia_60 17.05.2010 22:56
Lubię takie i często piekę :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat