Ciasto czekoladowe bez jajek i bez masła

Ciasto czekoladowe bez jajek i bez masła

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • cukier

    1,75 szklanki
  • kakao

    6 łyżek
  • Soda oczyszczona Prymat

    1,5 łyżeczki
  • sól

    szczypta
  • ocet jabłkowy

    2 łyżeczki
  • woda

    2 szklanki

Polewa

  • czekolada gorzka

    50 g
  • czekolada z karmelem

    50 g
  • mleko sojowe

    2 łyżki

Krem

  • serek mascarpone

    200 g
  • konfitura malinowa

    3 łyżeczki (czubate)
  • masło roślinne

    50 g

Pozostałe

  • kolorowa posypka

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasto czekoladowe bez jajek i bez masła

Suche składniki ciasta wsypujemy do miski, zalewamy wodą i octem, dokładnie mieszamy. Przelewamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 25 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 i pieczemy do suchego patyczka (około 10 minut). Odstawiamy do przestudzenia.
Wystudzone ciasto dzielimy na dwa blaty. Składniki na krem miksujemy na wysokich obrotach przez około 2-3 minuty. Gotowy wykładamy na blat z ciasta i przykrywamy drugim. Przygotowujemy polewę: czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wykładamy na wierzch ciasta, wyrównujemy. Posypujemy cukrowymi ozdobami i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Renata9 08.01.2016 21:28
Smaczne ciacho :-)
Wacław 08.01.2016 14:25
pyszne ciasto
agnieszka214 08.01.2016 12:57
Lubię pycha ciasta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat