CIASTO CZEKOLADOWE a’la MURZYNEK Z NADZIEWANYMI GRUSZKAMI

CIASTO CZEKOLADOWE a’la MURZYNEK Z NADZIEWANYMI GRUSZKAMI

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • jajko

    3 szt
  • mleko

    125 ml
  • mąka pszenna

    2 szkl
  • kakao

    2 łyzki
  • cukier kryształ

    1 szkl
  • orzechy włoskie

    50 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyzeczki
  • olejek śmietankowy

    1 łyzeczka

DODATKOWO

  • gruszki

    3 szt
  • bakalie

    200 g
  • miód prawdziwy

    4 łyzki
  • cynamon Prymat

    1 łyzka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

W rondelku roztapiamy masło z cukrem, a następnie dodajemy mleko, kakao i olejek waniliowy , studzimy.

Dodajemy mąkę przesianą (!) z proszkiem do pieczenia oraz żółtka – cały czas miksujemy.

Dodajemy podprażone i posiekane orzechy włoskie oraz białka ubite na sztywno i dokładnie, ale zarazem delikatnie mieszamy.

Masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Gruszki kroimy na pół ( nie obieramy ) i wydrążamy środek.

Wszystkie bakalie dokładnie siekamy, mieszamy ze sobą, a następnie dodajemy miód oraz cynamon.

Nadziewamy gruszki, a następnie wkładamy do ciasta czekoladowego i wstawiamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 40 minut. ( do suchego patyczka ).

Studzimy i zajadamy!

Pycha!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Stenka

28.10.2015 17:49
smaczne ciasto

jasiek

18.06.2015 18:13
ciekawie to wygląda

Klausia

14.06.2015 23:24
wygląda wybornie :)

Ada-Gaba

13.06.2015 20:42
rewelacyjny pomysł

polly66

06.06.2015 21:39
nie przepadam za bakaliami, ale efekt końcowy bomba!

Wiktoria29

09.05.2015 20:47
bardzo mi się podoba ten pomysł, ciacho wygląda rewelacyjnie

Mama niejadka

09.05.2015 18:35
Super pomysł

tytka

09.05.2015 15:44
fajne ciacho

fotoviderek

09.05.2015 15:30
Świetne ciacho :)

paulette17

09.05.2015 15:04
Takiego ciasta jeszcze nie jadłam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat