Ciasto czekoladowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka

    250 g
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    szczypta
  • kakao

    3 łyzki
  • cukier

    200 g
  • cukier wanilinowy

  • olej

    200ml
  • maślanka

    220 ml
  • jajka

    3

Dodatkowo

  • kakao

    1 łyzka
  • woda

    2 łyzki
  • margaryna

    1/4 kostki
  • śmietana 30%

  • cukier

  • kolorowa posypka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto czekoladowe foto
Piekarnik nagrzać do 180oC na funkcji góra-dół.
Składniki sypkie wymieszać w jednej misce,a w drugiej misce mokre.Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
Krok 2 - Ciasto czekoladowe foto
Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, wystarczy tylko dno . Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika.
Krok 3 - Ciasto czekoladowe foto
Piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.Ciasto przekroić na połowę .
Krok 4 - Ciasto czekoladowe foto
Przełożyć ubitą śmietaną z cukrem.
Krok 5 - Ciasto czekoladowe foto
Składniki na polewę rozpuścić w małym garnuszku i chwilę pogotować , aż lekko zgęstnieje.
Wierzch ciasta polać polewą i udekorować kolorową posypką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
inka2012 22.08.2014 15:29
jedno z moich ulubionych ciast
Ola1young 20.08.2014 10:28
pyszne ciacho :)
Kuchenka 19.08.2014 17:04
rewelacyjne ciacho
monika141 19.08.2014 13:38
proste ,sypkie i smaczne
gusia1000 19.08.2014 02:00
Pod mój smak.
Iwusia 18.08.2014 23:57
lubię takie ciasta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat