Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mąka 250 g
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
kakao 3 łyzki
cukier 200 g
cukier wanilinowy
olej 200ml
maślanka 220 ml
jajko 3

Dodatkowo

kakao 1 łyzka
woda 2 łyzki
margaryna 1/4 kostki
śmietana 30%
cukier
kolorowa posypka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe

Kroki postępowania

1
Piekarnik nagrzać do 180oC na funkcji góra-dół.
Składniki sypkie wymieszać w jednej misce,a w drugiej misce mokre.Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
Krok 1 - Ciasto czekoladowe foto
2
Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, wystarczy tylko dno . Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika.
Krok 2 - Ciasto czekoladowe foto
3
Piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.Ciasto przekroić na połowę .
Krok 3 - Ciasto czekoladowe foto
4
Przełożyć ubitą śmietaną z cukrem.
Krok 4 - Ciasto czekoladowe foto
5
Składniki na polewę rozpuścić w małym garnuszku i chwilę pogotować , aż lekko zgęstnieje.
Wierzch ciasta polać polewą i udekorować kolorową posypką.
Krok 5 - Ciasto czekoladowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

inka2012 22.08.2014 15:29
jedno z moich ulubionych ciast
Ola1young 20.08.2014 10:28
pyszne ciacho :)
Kuchenka 19.08.2014 17:04
rewelacyjne ciacho
monika141 19.08.2014 13:38
proste ,sypkie i smaczne
gusia1000 19.08.2014 02:00
Pod mój smak.
Iwusia 18.08.2014 23:57
lubię takie ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak