Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe
Limonkę dokładnie myjemy, parzymy wrzątkiem, osuszamy. Skórkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, sok wyciskamy.
Orzechy włoskie drobno siekamy.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Miękkie masło miksujemy około 2 minut. Dodajemy brązowy cukier i dokładnie miksujemy. Ciągle ubijają dodajemy po jednym jajku. Wsypujemy mąkę z proszkiem, zmniejszamy obroty do minimum i gdy wszystkie składniki się połączą, dodajemy kakao.
Wlewamy letnie mleko i miksujemy dokładnie. Zagotowujemy wodę i wlewamy ją powoli do ciasta. Dodajemy sok i skórkę z limonki i chwilę razem miksujemy.
Wsypujemy 12 dag orzechów włoskich i kandyz.
Masę przekładamy do tortownicy.
Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy do przestudzenia.
Śmietanę zagotowujemy, zmniejszamy ogień, dodajemy połamaną czekoladę. Ciągle mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
Polewą smarujemy wierzch i boki ciasta.
Przybieramy skórką pomarańczową, pozostałymi orzechami i cukrowymi serduszkami.