Ciasto czekoladowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    5 sztuk
  • mąka

    400 gram
  • cukier

    200 gram
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • olej

    130 ml
  • powidła śliwkowe

    4 łyżki
  • kakao

    3 łyżki
  • mleko

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier. Dodajemy żółtka. Pod koniec dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek. Wlewamy olej, mleko i miksujemy na małych obrotach. dodajemy powidła i ewentualnie orzechy lub inne bakalie.

Formę do pieczenia, mniejszą, wykładamy papierem lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika-180 stopni. Pieczemy około 40-45 minut.Studzimy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
smerfetka79 05.05.2016 23:33
czyż to nie murzynek?
mamusia1 05.08.2012 14:49
wspaniałe
Rybciia 22.06.2012 22:45
pyszne!!!
caralajna 09.06.2012 08:01
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat