Ciasto czekoladowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    25 dag
  • masło

    25 dag
  • gorzka czekolada

    25 dag
  • jajko

    6 szt
  • mąka

    2 łyżki
  • ciemne kakao

    1 łyżka
  • smażona skórka pomarańczowa dr

    2 łyżki
  • brandy

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 szczypty
  • sól

    1 szczypta
  • orzechy laskowe

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do rondla wkładamy masło i pokruszoną czekoladę i ustawiamy na większym garnku z wrzącą wodą. Mieszając podgrzewamy aż składniki się stopią i połączą. Jajka rozbijamy oddzielając żółtka od białek. Żółtka ucieramy z połową cukru na puch a następnie wlewamy do ciepłej masy czekoladowej. Dokładnie mieszamy. Nie przerywając mieszania dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechy, skórkę pomarańczową i brandy. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywna pianę, następnie wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Pianę dodajemy do masy czekoladowej i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Podłużną formę natłuszczamy i posypujemy mąką a następnie przekładamy na nią gotowe ciasto. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 50 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renataj 25.03.2013 14:18
Dziękuję za komentarz ale zdjęcie nie jest mojego autorstwa.
Aannkaa82 25.03.2013 14:00
Muszę wypróbować wygląda bardzo zachęcająco ;).
Wiesława1 24.11.2011 15:28
Hmmm dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat