Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT CIEMNY

jaja 6 szt
mąka 4 łyżki typ 450
cukier puder 7 łyżek
kakao 3 łyżki ciemne
ciastka 1 szt typu prince polo lub inne
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 6 łyżek

PONCZ

kawa rozpuszczalna 2 łyżki
amaretto 8 łyżek
woda letnia 300 ml

KREM ;

śmietana 30% 1 L 36%
cukier puder 5 łyżek

BISZKOPTY + PONCZ

biszkopty okrągłe 150 g
cukier 2 łyżki
spirytus 2 łyzki
woda 1/3 szkl

MUS CZEKOALDOWY

czekolada gorzka 1 szt
czekolada mleczna 1 szt
śmietana 30% 300 g

POLEWA

kakao 2 łyżki
margaryna 2 łyżki
cukier 2 łyżki
mleko 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe

Kroki postępowania

1
BISZKOPT :
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy po żółtku z cukrem, cały czas ubijamy. Dodajemy olej.
Mąkę mieszamy z kakaem i startym na grubych oczkach ciastkiem, a także proszkiem. Dodajemy do ubitych jaja, lekko mieszamy, wylewamy do formy 23cmx33cm i pieczemy ok 20 -25 min w tem. 180st.
Krok 1 - Ciasto czekoladowe  foto
2
PONCZ DO BISZKOPTU ;

Z kawy, wody i alkoholu robimy poncz, zimnym namaczamy jedną spodnią część biszkoptu i zostawiamy tez na II część biszkoptu
Krok 2 - Ciasto czekoladowe  foto
3
BISZKOPTY I PONCZ '
Cukier wsypujemy na patelnię, czekamy aż się rozpuści i zbrązowieje, dolewamy wrzącą wodę, mieszamy, następnie alkohol, czekamy aż wszystko się połączy i lekko studzimy, nawilżamy biszkopty.
Krok 3 - Ciasto czekoladowe  foto
4
MUS CZEKOLADOWY ;

Czekolady łamiemy na kawałki i podgrzewamy razem ze śmietanką 36 %, aż całość się połączy, odstawiamy do wystudzenia.

MASA BIAŁA :
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier do smaku.
Część zostawiamy do dekoracji
Krok 4 - Ciasto czekoladowe  foto
5
Na I część nasączonego biszkoptu wylewamy mus czekoladowy.
Krok 5 - Ciasto czekoladowe  foto
6
Na mus czekoladowy wykładamy biszkopty, na nie białą masę .
Krok 6 - Ciasto czekoladowe  foto
7
Na białą masę kładziemy II część biszkoptu ciemnego, na koniec polewę.
POLEWA ; do garnka dajemy wszystkie składniki, mieszamy aż się połączą na gładką masę, mozna mikserem sobie przyspieszyć.
Ciepłą wylewamy na ciasto.
Z pozostawionej kremówki, robimy dekoracyjne rozetki, ja sobie dodatkowo białą masę wymieszałam z odrobiną kawy rozpuszczalnej.
Krok 7 - Ciasto czekoladowe  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 12.12.2015 11:26
warto poświęcić trochę czasu dla takiego ciasta
monika141 24.11.2015 09:33
smaczne ciacho
misia53 23.11.2015 23:34
bardzo smaczne jest to ciasto
monikaT83 23.11.2015 22:44
po prostu genialne ciasto czekoladowe!
Renataj 23.11.2015 21:20
Prezentuje się rewelacyjnie i apetycznie:)
halina17 23.11.2015 18:08
Dobre ciasto.
Justi2401 23.11.2015 17:37
Wygląda przepysznie! Aż chce się jeść :)
bietka 23.11.2015 17:25
Smaczne ciacho :)
cukiereczek 23.11.2015 17:23
ciasto wygada bardzo apetycznie
MałaMi89 23.11.2015 17:17
Piękne i apetyczne ;)
Mama niejadka 23.11.2015 16:47
Super ciasto
mirosława4 23.11.2015 15:59
poprosze kawałek
ania2610 23.11.2015 15:59
fajne ciasto i to połączenie smaków
Anna133 23.11.2015 15:40
z takimi ciachami jest zawsze dużo pracy ale ten smak nam wynagradza ;)
RenataZ-et 23.11.2015 15:35
jak dla mnie - rewelacja!
Habibi 23.11.2015 15:26
oblizałam monitor ;)
Agata3 23.11.2015 15:23
mniam ! fantastyczne ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak