Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto "Czekoladowa pokusa"

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
Krem:
mascarpone 250 gram
śmietana 30% 100 ml
kakao 1,5 łyżki
cukier puder wedle uznania
czekolada mleczna 1/3
śmietan fix 0,5 sztuki
DODATKOWO:
śliwki suszone 150 gram
spirytus 2 kieliszki
czekolada mleczna 0,5
czekolada gorzka 0,5
śmietana 30% 50 ml
herbatniki czekoladowe 12 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto "Czekoladowa pokusa"

Kroki postępowania

1
Pomysł i przepis na to ciasto jest w pełni autorski. Efekt końcowy pod względem smakowym przeszedł moje najśmielsze oczekiwania :) Ciasto nie prezentuje się wyjątkowo okazale, ponieważ całe jest ciemne i nie widać kolejnych warstw. Niemniej jednak smak ma znakomity!

Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
4 łyżki cukru
0,5 łyzeczki proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno, w osobnym naczyniu na puszysto ubijamy żóltka z cukrem - łaczymy z białkami. Następnie dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao - mieszamy łyżką. Pieczemy na prostokątnej blaszce w temp. 180* ok. 35 minut.
Krok 1 - Ciasto "Czekoladowa pokusa" foto
2
Dodatkowo:
0,5 czekolady mlecznej
0,5 czekolady gorzkiej
ok. 50ml śmietany 30%
12 sztuk herbatniki czekoladowe
150 gram śliwki suszone
2 kieliszki spirytusu
wrząca woda

Śliwki kroimy w kostkę przekładamy do słoika, wlewamy wódkę, a reszte słoika dopełniamy gorącą wodą, słoik zakręcamy i odstawiamy na 2-3h.
Krok 2 - Ciasto "Czekoladowa pokusa" foto
3
Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem oraz kakao. W osobnym naczyniu robimy bitą śmietanę którą dodajemy do masy mascarpone - miksujemy. Na koniec dodajemy drobno startą czekoladę i śmietan-fix. Kiedy całość dobrze wymiksujemy dodajemy odciśniete śliwki i mieszamy łyżką. pozostałym spod śliwek ponczem nasączamy biszkopt, następnie równomiernie układamy masę.
Krok 3 - Ciasto "Czekoladowa pokusa" foto
4
Herbatniki kruszymy w dłoniach na grubsze kawałki, posypujemy nimi masę i lekko dociskamy ręką.
Krok 4 - Ciasto "Czekoladowa pokusa" foto
5
Na koniec czekolady rozpuszczamy ze śmietaną w kąpieli wodnej - polewamy herbatniki. Pyszne ciasto gotowe.
Krok 5 - Ciasto "Czekoladowa pokusa" foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata 30.01.2014 12:47
Jak dla mnie wygląda znakomicie :)
Alex_M 08.12.2013 11:28
wspaniałe ciacho!
GOSIA18 20.11.2013 20:44
ciekawy przepis
izapozdro 20.11.2013 12:56
uwielbiam ciasta :) to kolejna pokusa
IwonaDD 20.11.2013 11:11
ślinka cieknie na sam widok! pychota!
everay 20.11.2013 10:46
napewno przepyszne:)
Mniam 20.11.2013 10:45
Bardzo fajna ta pokusa :)
Janina 20.11.2013 10:02
Czekoladowe smaki, moje ulubione;)
noninka77 20.11.2013 09:44
przepysznie wygląda:)
EwelinkA_93 20.11.2013 09:17
rewelacja :-)
joanna30 20.11.2013 09:16
O to cos dla mnie :)
gosia56 20.11.2013 08:33
na pewno pyszne ciasto
IZABELA29 20.11.2013 08:29
mniam ciekawe i takie słodkie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak