Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto cytrynowe z makiem z polewą z białej czekolady i migdałami

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 gram
mak 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżeczki
sól szczypta
masło 175 gram
cukier 190 gram
jajko 4 sztuki
śmietana 125 gram
esencja waniliowa łyżeczka
sok z połówki cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cytrynowe z makiem z polewą z białej czekolady i migdałami

Polewa:

sok z jednej cytryny
1 łyżka cukru
2 łyżki śmietany

Do dekoracji - polewa z białej czekolady i płatki migdałów


Ciasto:

W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej utrzeć masło z cukrem i jajkami na puszystą masę.
Dodać porcjami śmietanę i mąkę z dodatkami. Ubijać 3 - 4 minuty. Dodać esencję waniliową i otartą skórkę z cytryny.
Wymieszać, przełożyć do posmarowanej masłem keksówki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 55 minut.


Polewa:

Podgrzać sok z cytryny, dodać cukier i śmietanę. Wymieszać do rozpuszczenia cukru. Polać gorące ciasto tak, by ją wypiło.

Wystudzić ciasto, udekorować polewą i posypać płatkami migdałowymi.


Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 15.07.2012 10:26
super
jolanta19 12.07.2012 20:34
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak