Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto cytrynowe z kremem i galaretką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 4 szt
mąka krupczatka 75 g
mąka ziemniaczana 75 g
cukier 60 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda 1 łyżka
sól sa

krem budyniowy

sok z cytryny 125 ml
budyń śmietankowy 2 opakowania
cukier 1 szkl
woda 1,5 szkl
masło 120 g
spirytus 2 łyżki

poncz

wino cin - cin 1/2 szkl
sok z cytryny 1/2 szt

pianka cytrynowa

śmietana 36% 500 ml
galaretka cytrynowa 1 op
woda 1 szkl
cukier puder 2 łyżki

wierzch

galaretka cytrynowa 1 szt
skórka z cytryny 1/2 szt
bita śmietana
perełki cukrowe

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cytrynowe z kremem i galaretką

1. Biszkopt: wszystkie składniki potrzebne do wykonania biszkoptu muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek i z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę. Gdy białka będą już lśniące, dodajemy po 1 łyżce cukru i żółtka. Obydwie rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiewamy 3 krotnie i dopiero wsypujemy do masy. Na koniec wlewamy 1 łyżkę wody i całość mieszamy za pomocą szpatułki. Dno blachy o wymiarach 24 x 34 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej biszkopt. Z wysokości kolan blachę upuszczamy 2 razy (uwaga na płytki!:)), a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok 25 minut. Gdy biszkopt się już upiecze, wyciągamy go z gorącego piekarnika, ponownie dwukrotnie rzucamy nim o podłogę i zostawiamy do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

2.Masa budyniowa: w 1/2 szkl wody rozprowadzamy budynie. Sok cytrynowy, cukier i 1 szkl wody doprowadzamy do wrzenia i wlewamy mieszankę. Budyń gotujemy tak długo, aż wyraźnie zgęstnieje. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

3. Zimny biszkopt nasączamy wermutem wymieszanym z sokiem cytrynowym. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po 1 łyżce budyniu. Na koniec wlewamy spirytus i na bardzo małych obrotach miksujemy. Masa powinna być jednolita, lekko ,,budyniowa".

3. Pianka cytrynowa: galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szkl wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na puch i dodajemy do niej tężejącą galaretkę. Tak przygotowaną piankę rozsmarowujemy na masie budyniowej.

4. Wykończenie ciasta: galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 0,5 l wody i dodajemy do niej startą skórkę cytrynową. Gdy zacznie tężeć wylewamy ją na wierzch ciasta. Ciasto najlepiej schować do lodówki na noc, aby się przegryzło. Przed podaniem każdy kawałek dekorujemy kleksem z bitej śmietany i cukrową posypką.

SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 14.06.2017 09:24
fajnie wyglada
Grazyna0211 31.05.2017 21:02
super ciacho
Agnieszka-87-25 28.05.2017 08:03
pyszne ciasto na deser poobiedni
ada.la 12.06.2015 10:43
fajny przepis
irenka 22.03.2015 20:03
śliczne ciacho ,na pewno pyszne
monikaT83 19.03.2015 21:20
Boski wypiek:) aż żal jeść:)
Skotka 19.03.2015 17:17
Śliczne i pyszne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak