Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto cytrynowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryny 2 szt
margaryna kostka 1 szt
cukier puder 3/4 szklanki
jajko 4 szt
mąka tortowa 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cytrynowe

Kroki postępowania

1
Cytryny dokładnie wyszorować, a następnie zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok.
Krok 1 - Ciasto cytrynowe foto
2
Miękką margarynę pociąć na kawałki i utrzeć z cukrem pudrem.
Krok 2 - Ciasto cytrynowe foto
3
Mąkę wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek.
Krok 3 - Ciasto cytrynowe foto
4
Do utartej margaryny dodawać stopniowo mąkę na przemian z żółtkami i sokiem z cytryny, cały czas miksując.
Krok 4 - Ciasto cytrynowe foto
5
Na koniec dodać skórkę z cytryny i wymieszać łyżką ciasto.
Krok 5 - Ciasto cytrynowe foto
6
Ubić pianę z białek, a następnie dodać ją do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć masę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut z termoobiegiem.
Smacznego :)
Krok 6 - Ciasto cytrynowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 05.02.2017 17:59
dobre takie ciasto do kawki
joannaa24 04.02.2017 15:33
Pyszne ciasto
ania2610 04.02.2017 15:23
bardzo lubię - takie proste, a jakie pyszne!
Ewelina1991 04.02.2017 11:43
pyszne ciasto
Ola1984 04.02.2017 09:37
Uwielbiam :)
Krzysztof15 04.02.2017 08:47
bardzo lubię
MagdalenaIC 04.02.2017 01:34
Pyszne ciasto :)
Franciszek 04.02.2017 01:10
dobre do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak