Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto cytrynowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 1/2 szklanki
cukier kryształ 3/4 szklanki
cukier waniliowy 2 łyżki
jajko 3 szt
czekolada gorzka 1/2 tabliczki
proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
mleko 3,2% 1/3 szklanki
margaryna 2/3 kostki
sok z cytryny 3 łyżki
skórka z cytryny 1 łyżka

Polewa

cukier puder 8 łyżeczek
sok z cytryny 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cytrynowe

1. Żółtka jaja utrzeć na puch z cukrem, cukrem waniliowym i miękką margaryną. Dodawać na przemian nadal ucierając mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i letnim mlekiem. Dodać ubitą pianę z białek, a na koniec sok i skórkę z cytryny.
2. Ciasto wylać do blaszki kwadratowej o wymiarach 23x23 wysmarowanej tłuszczem, poukładać na wierzchu pokrojoną na kawałki czekoladę. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec ok 50 min to tzw. suchego patyczka.
3. Polewa: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Zimne ciasto polać polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 28.11.2016 18:26
dobre ciasto
KORAL 28.11.2016 13:36
Takie lubię :)
jan_mag 28.11.2016 10:40
Super słodkość
Patrycja33 28.11.2016 10:13
super ciacho :)
Skotka 28.11.2016 09:46
Smaczne:) Zabieram kawałek do kawki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak