Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto cytrynowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

margaryna 25 dag
jajko 4 sztuki
mąka pszenna 50 dag
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 małe opakowanie
sok z cytryny 1/2 szklanki
skórka z cytryny 1 sztuka

Dodatkowo

cytryny 1 słoik
cukier puder 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cytrynowe

Do soku dodać 1 łyżkę syropu z cytrynek w rumie.
Margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli na krem do utartej masy dodawać po jednym jajku na zmianę z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sok cytrynowy na koniec dodać otartą skórę z cytryny i dokładnie wymieszać ( ciasto jest gęste) .
Formę do keksa o długości około 30 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto.
Piec w temp.180st około 50 minut do suchego patyczka.
Odsączyć syrop z cytryn i wymieszać z 1-2 łyżkami przegotowanej i wystudzonej wody, upieczone i wystudzone ciasto nakłuć gęsto wykałaczką i nasączyć syropem z cytryn.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 03.07.2016 12:45
uwielbiam ciasta cytrynowe
olkaaa 03.07.2016 11:55
bardzo fajne
Ela427 03.07.2016 11:23
pyszne ciasto
Krystyna32 03.07.2016 11:01
bardzo lubię
Mniam 03.07.2016 08:20
Bardzo smaczne i aromatyczne ciasto. Pyszne!
Babeczka35 03.07.2016 07:18
Smaczne ciasto.
Madzai 02.07.2016 22:11
Fajne ciacho :)
ania2610 02.07.2016 21:19
bardzo lubię takie ciacho! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak