Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto cytrynowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 1/2 szklanki
masło 2/3 kostki
jajko 3 sztuki
cukier kryształ 3/4 szklanki
mleko 3,2% 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sok z cytryny 1 cytryny
skórka z cytryny 1/2 cytryny

Lukier

cukier puder 5 czubatych łyżeczek
gorąca woda 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cytrynowe

Kroki postępowania

1
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z masłem oraz żółtkami do białości.
Krok 1 - Ciasto cytrynowe foto
2
Wsypać przesianą mąkę, wymieszać, dolewać stopniowo mleko, nadal ucierając. Dodać sok oraz startą skórkę z cytryny, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką .
Krok 2 - Ciasto cytrynowe foto
3
Dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Krok 3 - Ciasto cytrynowe foto
4
Ciasto wylać do blaszki o wymiarach 23x27cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w temp 180 st C ok 1h 10 min.
Krok 4 - Ciasto cytrynowe foto
5
Składniki polewy wymieszać ze sobą, polać wystudzone ciasto.
Krok 5 - Ciasto cytrynowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 29.02.2016 08:14
fajne ciasto
Ola1984 28.02.2016 14:57
Uwielbiam cytrynowca :)
kd045 28.02.2016 12:48
Bardzo pyszne! :)
noninka77 28.02.2016 10:34
Jedno z moich ulubionych :)
dom-agi 28.02.2016 10:22
Bardzo lubię!
RenataZ-et 28.02.2016 10:14
lubię takie ciasta
Krystyna32 28.02.2016 09:38
bardzo lubię
JulkaTomeczek 27.02.2016 23:32
Uwielbiam takie ciasta
misia53 27.02.2016 23:11
Poproszę kawałek, przyjdę z kawką.......
gusia1000 27.02.2016 22:28
Prosto i smacznie.
wwwiolka 27.02.2016 20:52
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak