Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto cytrynowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 125 g
mąka ziemniaczana 125 g
jajko 4 sztuki
cukier 190 g
margaryna 250 g
sok z cytryny
skórka z cytryny
proszek do pieczenia 1 łyżeczki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cytrynowe

Kroki postępowania

1
Margarynę ucieramy, dodajemy powoli cukier i cukier waniliowy i ucieramy nadal na puszysto. Następnie dodajemy po jednym żółtku. ubijamy.
Krok 1 - Ciasto cytrynowe foto
2
cytrynę sparzamy, ścieramy skórkę, wyciskamy sok.
Krok 2 - Ciasto cytrynowe foto
3
do margaryny z ubitymi żółtkami wlewamy powoli sok z cytryny, mieszamy.
Krok 3 - Ciasto cytrynowe foto
4
wsypujemy startą skórkę, mieszamy.
Krok 4 - Ciasto cytrynowe foto
5
mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy stopniowo do masy, mieszamy za pomoca drewnianej łyżki.
Krok 5 - Ciasto cytrynowe foto
6
ubijamy pianę z białek, dodajemy delikatnie partiami do przygotowanej masy.
Krok 6 - Ciasto cytrynowe foto
7
przekładamy do formy(keksówka/podłużna) Pieczemy ok 40 min na rumiano w 180*C. Jeszcze ciepłą posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego :)
Krok 7 - Ciasto cytrynowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mama niejadka 29.09.2015 10:24
Pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak