Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto cytrynowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5 szt
cukier szkl
mąka szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Masa cytrynowa

cytryna szt
woda 2 szkl
budyń śmietankowy 2 szt
cukier szkl
masło 100 g
galaretka cytrynowa szt

Masa śmietanowa

śmietana 30% 0,5 l
fix do śmietany 2 szt
galaretka cytrynowa szt

Inne

galaretka cytrynowa 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cytrynowe

1.
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę i pojedyńczo dodajemy pozostałe składniki. Ciasto wlewamy do blaszki o wymiarach 40x26 wyścielonej folią aluminiową i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy
2.
1,5 szklanki wody mieszamy z sokiem wyciśniętym z cytryny i zagotowujemy z cukrem. W pozostałej części wody rozpuszczamy proszek budyniowy i gotujemy budyń. Do gorącego budyniu wsypujemy galaretkę ( proszek) i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Masło miksujemy i dodajemy po łyżce budyniu. Gotową masę wykładamy na biszkopt.
3.
galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietan-fiksami i dodajemy tężejącą galaretkę, mieszamy i wykładamy na masę budyniową. Schładzamy w lodówce. 2 galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody, odstawiamy do stężenia. Gdy zaczną tężeć wykładamy na masę śmietanową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 04.09.2015 08:14
Pyszne słodkości :)
patryska76 03.09.2015 23:10
wygląda kusząco!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak