Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cytrynowe
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę i pojedyńczo dodajemy pozostałe składniki. Ciasto wlewamy do blaszki o wymiarach 40x26 wyścielonej folią aluminiową i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy
2.
1,5 szklanki wody mieszamy z sokiem wyciśniętym z cytryny i zagotowujemy z cukrem. W pozostałej części wody rozpuszczamy proszek budyniowy i gotujemy budyń. Do gorącego budyniu wsypujemy galaretkę ( proszek) i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Masło miksujemy i dodajemy po łyżce budyniu. Gotową masę wykładamy na biszkopt.
3.
galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietan-fiksami i dodajemy tężejącą galaretkę, mieszamy i wykładamy na masę budyniową. Schładzamy w lodówce. 2 galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody, odstawiamy do stężenia. Gdy zaczną tężeć wykładamy na masę śmietanową.