Ciasto cytrynowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło lub margaryna

    220 gram
  • mąka pszenna

    280 gram
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier

    180 gram
  • jajko

    4 sztuki
  • skórka z cytryny

    2 sztuki
  • sok z cytryny

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto cytrynowe foto
Masło utrzeć z cukrem (około 4-5 minut).
Krok 2 - Ciasto cytrynowe foto
Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki dobrze się połączą.
Krok 3 - Ciasto cytrynowe foto
Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sode. Dodawać mąkę stopniowo.
Krok 4 - Ciasto cytrynowe foto
Następnie dodać skórkę z cytryny i krótko, dokładnie wymieszać.
Krok 5 - Ciasto cytrynowe foto
Na końcu dodać sok z cytryny
Krok 6 - Ciasto cytrynowe foto
Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut.
Krok 7 - Ciasto cytrynowe foto
Po upieczeniu zostawiamy tak na 2 min w formie żeby odparowało.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mama niejadka 08.06.2015 21:35
Śliczny kolorek
asienka15 08.06.2015 11:20
Na pewno smaczne...
Wacław 08.06.2015 11:19
pyszniutkie ciasto :-)
inka2012 08.06.2015 11:09
smakowicie wygląda :)
Maridka19 08.06.2015 11:09
Ale smaczne ciasto :)
Krystyna32 08.06.2015 08:05
pyszne ciasto
kloruś 08.06.2015 00:39
chętnie bym skosztowała!
wwwiolka 07.06.2015 21:52
Bardzo fajny przepis.
pajbek 07.06.2015 21:12
Pyszne :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat