Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto cytrynowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 500 250 g
cukier 230 g
masło 250 g
cytryna 2 szt
jajko 4 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olejek cytrynowy 1 kropla

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cytrynowe

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać miękkie masło i miksować dalej. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Cytryny wyparzyć. Zetrzeć z jednej cytryny skórkę a potem przekroić ją i wycisnąć sok, zarówno skórkę jak i sok dodać do ciasta. Z drugiej cytryny dodać tylko sok. Dodatkowo można też dla wzmocnienia zapachu dodać kropelkę aromatu. Do masy maślanej wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Wylać ciasto na natłuszczoną podłużną blachę i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 01.09.2014 12:21
piękny żółciutki kolor

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak