Ciasto cytrynowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    200 gram
  • cukier

    250 gram
  • mąka tortowa

    230 gram
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczka
  • sok z cytryny

    50 mililitr
  • skórka z cytryn starta

    2 sztuka
  • jogurt naturalny

    40 gram
  • cukier puder

    1 łyżka
  • jajko

    4 duże
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto cytrynowe foto
Miękkie masło utrzeć do białości. Stopniowo dosypywać cukier cały czas miksując.
Krok 2 - Ciasto cytrynowe foto
Kiedy masło z cukrem się połączy dodawać po jednym jajku i miksować do połączenia się składników. Do ciasta dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, naprzemiennie z jogurtem i sokiem z cytryny. Pod koniec miksowania dodać skórkę startą z cytryny.
Krok 3 - Ciasto cytrynowe foto
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (10x30 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez 50-55 minut.
Krok 4 - Ciasto cytrynowe foto
Przed wyciągnięciem sprawdzić ciasto patyczkiem. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Rady: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Ciasto można także polać lukrem.
Cytryny przed starciem skórki należy dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magda60 03.01.2016 20:03
pyszne ciasto
EmciaPichci 05.03.2014 07:33
rewelacyjne ciacho :)
Kuchenka 16.12.2013 21:59
śliczne zdjęcie :D
Olga_SK 19.11.2013 12:44
Kuszący kolor! :)
Mniam 19.11.2013 09:10
Bardzo smaczne ciasto i do tego ten piękny kolorek.
aisoglam 19.11.2013 06:31
Pychoteczka :)
Jadwiga/Jaga85 18.11.2013 23:00
REWELACJA- jak zawsze:)
Mati13 18.11.2013 22:15
piękny kolor :)
Kolorowa 18.11.2013 22:14
Ja bym te rady wplotła w treść, są istotne, a na końcu..jakby ktoś robił krok po kroku nie czytając wcześniej to by się zdziwił ;p
Renata22 18.11.2013 22:10
ale piękne i takie żółciutkie;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat