Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto cytrynowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 175 g
mąka tortowa 175 g
cukier 175 g
jajko 3 szt
cytryny 2 szt
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
Syrop:
cukier puder 150 g
sok z cytryny 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cytrynowe

Kroki postępowania

1
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy ubite jajka, dokładnie mieszamy. Cytryny dokładnie myjemy i ścieramy skórkę do ciasta oraz wyciskamy z jednej cytryny sok. Dodajemy mąkę i proszek,mieszamy
Krok 1 - Ciasto cytrynowe foto
2
Wykładamy ciasto do formy i pieczemy ok.40 minut w temp.180 st.
Krok 2 - Ciasto cytrynowe foto
3
Upieczone gorące ciasto nakłuwamy wykałaczką i nasączamy przygotowanym syropem.
Krok 3 - Ciasto cytrynowe foto
4
Ciasto jest bardzo smaczne,lekko wilgotne,pachnące cytryną.
Krok 4 - Ciasto cytrynowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

margaret 30.10.2013 09:34
lubię cytrynowe ciasta:)
patryska76 29.10.2013 22:07
Smakowite ;-)
babeczka007 29.10.2013 20:24
smakowite ciacho :)
Marta1986 29.10.2013 19:45
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak