Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto cytrynowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajek 5
mąki kukurydzianej 1/4 szklanki
mąki pszennej 3/4 szklanki
cukru 2/3 szklanki
cukru waniliowego 1 łyżeczka
Poncz do nasączenia:
wody 150 ml
soku z cytryny 2 łyżki
cukru 2 łyżeczki
Masa budyniowa:
budyniu śmietankowego 2 opakowania
soku z cytryny 125 ml
cukru szklanka
masło
galaretki cytrynowej 1 opakowanie
śmietany 500 ml 36%
cukru pudru 2 łyżki
lukier
soku z cytryny 4 łyżki
cukru pudru 3 łyżki
herbatniki ok. 20 sztuk
Pianka: cytrynowa

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cytrynowe

BISZKOPT:
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich cukier waniliowy oraz część cukru zwykłego i ubijamy na sztywną pianę. Resztę cukru dodajemy stopniowo w trakcie ubijania. Do ubitej piany dodajemy żółtka, mąkę kukurydzianą (ewentualnie ziemniaczaną), mąkę pszenną i mieszamy wszystko na najmniejszych obrotach !!!! Przekładamy do formy, której dno wyłożone jest jedynie papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30-35 minut. Ciasto zostawiamy do wystudzenia w formie. Po ostudzeniu delikatnie oddzielamy boki od ścianek formy, odstawiamy do góry dnem i ściągamy papier.

Poncz:
Wszystkie składniki mieszamy razem i nasączamy biszkopt.

MASA BUDYNIOWA:
Sok z cytryny, 1 szklanka wody i cukier gotujemy. 0,5 szklanki wody mieszamy z budyniami. Dodajemy do gotującej się wody i szybko mieszamy, gotujemy do momentu zagęstnienia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy zimny budyń (!!!). Dokładnie ucieramy. Tak przygotowaną masą przekładamy biszkopt i wkładamy do lodówki.

PIANKA CYTRYNOWA:
Galaretkę mieszamy w 1 szklance gorącej i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno a pod koniec ubijania dodajemy cukier. Ciągle miksując dodajemy tężejącą galaretkę i wylewamy na masę budyniową. Na wierzchu układamy herbatniki, jeden obok drugiego.

LUKIER:
Sok z cytryny rozcieńczamy z cukrem pudrem na gładką masę (dodajemy taką ilość cukru aby masa była gęsta ale nie smarowna). Przygotowanym lukrem smarujemy herbatniki. Odstawiamy do lodówki do "przegryzienia".

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia_mc 30.09.2013 08:53
Bardzo dziękuję za miłe komentarze ;)
olkaaa 28.09.2013 11:41
chętnie spróbuję
gosia56 26.09.2013 14:43
super ciasto
mariel78 25.09.2013 19:38
bardzo smaczne ciacho
edi 14.09.2013 19:27
wygląda bosko;)
dwa pokoje z kuchnią 02.09.2013 21:11
już mi ślinka leci!!
lara 02.09.2013 19:43
robiłam wiele razy-polecam każdemu
Magula 02.09.2013 18:39
bardzo fajne ciasto
AGNIESZKA144 02.09.2013 16:09
oj chętnie bym je teraz do kawy zjadła takie apetyczne
everay 02.09.2013 15:54
fajnie wyglada
V_kuchareczka 02.09.2013 15:05
pyszne ciasto
Katarina 02.09.2013 14:50
bardzo ładnie wygląda na pewno smaczne !
Kasia35 02.09.2013 14:34
pyszne ciasto
Janina 02.09.2013 14:19
Pyszniutkie ciacho;)
Lis 02.09.2013 14:15
Pysznie wygląda:)
Konczi 02.09.2013 14:13
bardzo fajne ciacho
2milutka 02.09.2013 14:13
fajne ciacho:)
katarzynagotuje 02.09.2013 13:50
wygląda przepysznie :)
Barbara777 02.09.2013 13:37
wygląda obłędnie:)
tatiana2 02.09.2013 13:15
feajny przepis i dekoracja :)
Renata9 02.09.2013 13:08
pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak