Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto cukiniowo - rabarbarowe z czekoladą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

masło 60 g
olej z pestek winogron 1/4 szklanki
cukier drobny trzcinowy 125 g
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
jajko 1 sztuka
śmietana 12% 1/4 szklanki
mąka pszenna typ 500 150 g
kakao 3 łyżki
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
czekolada gorzka 100 g
cukinia zielona 1 sztuka
rabarbar 4 łodygi

Dekoracja

czekolada mleczna wg uznania

Porada

Uwielbiam ciasta z rabarbarem, a kiedy się pojawia obowiązkowo piekę ciasta lub babeczki. Tym razem postanowiłam połączyć rabarbar z cukinią. Ciasto rozpływało się w ustach. Polecam do kawki lub herbatki.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cukiniowo - rabarbarowe z czekoladą

Kroki postępowania

1
Do miski włożyć masło, wsypać cukry, wbić jajko, dolać olej oraz dodać szczyptę soli. Wszystko zmiksować.
Krok 1 - Ciasto cukiniowo - rabarbarowe z czekoladą foto
2
Do zmiksowanej masy wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia, ponownie zmiksować.
Krok 2 - Ciasto cukiniowo - rabarbarowe z czekoladą foto
3
Dodać śmietanę, za każdym razem miksować.
Krok 3 - Ciasto cukiniowo - rabarbarowe z czekoladą foto
4
Wsypać kakao oraz kawę rozpuszczalną, zmiksować.
Krok 4 - Ciasto cukiniowo - rabarbarowe z czekoladą foto
5
Gorzką czekoladę pokroić na mniejsze części i dodać do masy. Wymieszać łopatką.
Krok 5 - Ciasto cukiniowo - rabarbarowe z czekoladą foto
6
Cukinię zetrzeć na grubych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku i dodać do masy. Znowu wymieszać łopatką.
Krok 6 - Ciasto cukiniowo - rabarbarowe z czekoladą foto
7
Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przełożyć ciasto. Rabarbar obrać, pokroić na mniejsze części i poukładać na cieście.
Krok 7 - Ciasto cukiniowo - rabarbarowe z czekoladą foto
8
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec przez 45 minut.
Krok 8 - Ciasto cukiniowo - rabarbarowe z czekoladą foto
9
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, zetrzeć czekoladę na obieraczce do warzyw.
Krok 9 - Ciasto cukiniowo - rabarbarowe z czekoladą foto
10
Pozostawić do ostudzenia.
Krok 10 - Ciasto cukiniowo - rabarbarowe z czekoladą foto
11
Smacznego !
Krok 11 - Ciasto cukiniowo - rabarbarowe z czekoladą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 14.05.2017 22:31
ja chętna na kawałeczek :)
Bernadeta1 02.05.2017 21:30
smaczne słodkości do kawusi
olkaaa 02.05.2017 10:56
chętnie spróbuje
bertpvd 02.05.2017 09:32
Smaczny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak