Ciasto Chmurka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    1/3 kostki
  • żelatyna

    1,5 łyżeczki
  • mleko

    1/4 szklanki
  • czekolada biała

    1 tabliczka
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    1 szklanka
  • cukier puder

    2 łyżki
  • mleko zagęszczane niesłodzone

    200 ml
  • galaretka agrestowa

    1 opakowanie
  • galaretka pomarańczowa

    1 opakowanie
  • herbatniki czekoladowe

    200 kruche
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciastka pokruszyć,wlać do nich roztopione, przestudzone masło. Wymieszać. Okrągłą foremkę wyłożyć folią aluminiową. Na spód rozłożyć ciastka, ugnieść, schłodzić w lodówce. Żelatynę namoczyć w mleku, następnie ją rozpuścić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić, dodać do niej cukier puder i rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Dodać roztopioną czekoladę, delikatnie wymieszać, masę wylać na ciastka, schłodzić. Galaretkę agrestową rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, ostudzić. Mleko zagęszczane ubić, dodać do niego tężejącą galaretkę agrestową,wymieszać, wylać na masę śmietanową. Galaretkę pomarańczową przygotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Ciasto można udekorować owocami. Na owoce wylać tężejącą galaretkę pomarańczową.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Juleczka20 29.10.2012 20:36
ale wyśmienite:)
Marlena/Kinia 16.01.2012 10:12
super nazwa, taka lekkkkka jak ciasto?:))
Izabela/bella81 15.10.2011 19:44
apetyczne
Izabela/bella81 15.10.2011 19:44
apetyczne
Kate131 25.07.2011 21:17
bardzo apetyczne
smakowita 16.06.2011 11:59
niebo w gębie
Weronika_eM 14.06.2011 20:50
pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat