Ciasto "Chatka" z białym serem i herbatnikami bez pieczenia.

Ciasto "Chatka" z białym serem i herbatnikami bez pieczenia.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • herbatniki

    36 sztuk
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • masło

    150 g
  • cukier puder

    3/4 szklanki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • kakao gorzkie

    2 łyżki
  • margaryna

    100 g
  • mleko

    2 łyżki
  • galaretka wiśniowa

    1 szt.
  • ser biały

    500 (twarogowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto "Chatka" z białym serem i herbatnikami bez pieczenia. foto
Dużo wcześniej przed rozpoczęciem przygotowania ciasta przyszykowałam sobie galaretkę w głębokim talerzu po to,by później łatwiej mi było wycinać z galaretki paski(galaretkę zrobiłam zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu-rozpuściłam galaretkę wykorzystując pół litra gorącej wody,zrobiłam ją wieczorem,dzień wcześniej nim robiłam ciasto,by była już zupełnie gotowa,stężała w momencie bezpośredniego przygotowania ciasta).Robienie ciasta zaczęłam od przygotowania masy serowej.Miękkie masło utarłam mikserem z żółtkami,3/4 szklanki cukru pudru oraz z cukrem waniliowym.Do maślanej masy utartej z cukrami i żółtkami dodałam biały ser w kostce(twarogowy,bez wcześniejszego mielenia). Miksowałam wszystkie składniki,aż powstała jednolita,serowa masa. Z owej powstałej masy ujęłam około 1/3 i wymieszałam tą odjętą część z 1 dość czubatą łyżką kakao.
Krok 2 - Ciasto "Chatka" z białym serem i herbatnikami bez pieczenia. foto
Gdy obie masy serowe(jasna i ciemna-kakaowa),były już gotowe ułożyłam herbatniki.Najpierw ułożyłam 18 herbatników na folii aluminiowej po 3 herbatniki w 6 rzędach.Na ułożonych herbatnikach rozsmarowałam kakaową masę.Na ciemnej masie ułożyłam kolejną warstwę herbatników i na drugiej herbatnikowej części po środku ułożyłam pasek wyciętej z talerza galaretki oraz rozsmarowałam jasną serową masę.
Krok 3 - Ciasto "Chatka" z białym serem i herbatnikami bez pieczenia. foto
Następnie złożyłam z herbatników chatkę,herbatniki znajdujące się po bokach złożyłam do środka tworząc tym samym "domek".Ścisnęłam chatkę folią aluminiową,ułożyłam folię na chatce tak,by była nią dokładnie owinięta,aby stała się przez to bardziej zwarta i przełożyłam ciasto do lodówki.Po jakimś czasie,gdy ciasto już schłodziło się w lodówce przygotowałam czekoladową polewę.W garnuszku rozpuściłam margarynę.Gdy margaryna była rozpuszczona dodałam do niej mleko,1 łyżkę kakao i 2 łyżki cukru pudru.Chwilkę wszystko razem gotowałam,aż do połączenia się składników i powstania polewy.Przestudziłam chwilę polewę i następnie polałam nią ciasto.Ciasto przechowuję w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ankaryba 28.11.2013 14:05
to coś dla mnie :-)
nutellla 28.09.2013 16:13
fajne zdjęcie :)
Angelika10 27.09.2013 15:52
fajnie wygląda :)
IwonaKa 26.09.2013 15:19
ślicznie wygląda,na pewno bardzo smaczne
martyna94 02.07.2013 15:05
Smak dzieciństwa, mniam :)
artur7 04.06.2013 09:57
super ciacho
Alex_M 01.06.2013 11:51
swietny deser!
fotoviderek 17.05.2013 18:44
Rarytas dla milusińskich :)
Barbara13 17.05.2013 13:43
Smak dzieciństwa:)
Agula&Stabi 17.05.2013 07:38
chatkę chcę zawsze zrobić i tak robię od 2 lat, ale czas najwyższy zrobić, super przeis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat