Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto chałwowe z bezami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt.
cukier 3/4 szkl.
mąka tortowa 1/2 szkl.
mąka ziemniaczana 3/4 szkl.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao ciemne 3 łyżki
masa chałwowa:
żółtko jajek 4 szt.
mleko 1/2 szkl.
cukier waniliowy 1 szt.
masło 1 kost.200g.
margaryna 1 kost.
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jajko 3 szt.
kakao 1 łyżka
czekolada gorzka 1 tabliczka
margaryna 1/2 kost.
masło 1/2 kost.200g.
ponadto :
beziki małe 10 dkg.
polewa czekoladowa
chałwa 40 waniliowa
spirytus 50 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto chałwowe z bezami

Najpierw z podanych składników upiec biszkopt,jajka ubić z cukrem na puszystą białą masę a pozostałe składniki biszkoptu wymieszać razem i przesiać dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec w temp.180st.ok.20min.wystudzić i przekroić na połowę aby powstały 2 placki.Jedną część wyłożyć na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia i przygotować masę chałwową.Do naczynia wbić żółtka i utrzeć z połową mleka i mąką ziemniaczaną a pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym,po zagotowaniu się wlać masę jajeczną i ugotować budyń mieszając aby nie zrobiły się grudki.Do naczynia włożyć margarynę z masłem i utrzeć na biały puch dodając stopniowo pokruszoną chałwę i przestudzony budyń na zmianę,na koniec wlać spirytus do smaku jeśli mamy wódkę to wlać jej odrobinę więcej,wymieszać i wylać na wyłożony biszkopt,wyrównać masę,po wierzchu położyć warstwę pokruszonych bez.Przygotować masę czekoladową,czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,jajka ubić z cukrem podobnie jak na biszkopt dodać kakao wymieszać i wlać roztopioną czekoladę dokładnie połączyć i odstawić.Do naczynia włożyć margarynę z masłem i utrzeć na biały puch następnie połączyć stopniowo z masą czekoladową na koniec wlać spirytus lub wódkę do smaku podobnie jak przy masie chałwowej,wymieszać i wyłożyć na warstwę bez,wyrównać i przykryć biszkoptem,po wierzchu polać polewą czekoladową gotową lub domową.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

karolina1869 15.06.2014 12:14
moja mama robi podobne i jest pyszne
Ola1young 18.02.2014 14:47
dla mnie pycha :)
Ada-Gaba 18.02.2014 06:56
rewelacyjne ciacho
Katarzyna/kate1980 02.01.2014 21:08
fajny pomysł szkoda że zdjęcie nie wyraźne
Rycerz
Rycerz 02.01.2014 20:48
Ciekawe smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak