Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto chałwowe

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 40 dag
masło 25 dag
żółtko jajek 3 sztuki
jajko 1 sztuka
cukier puder 12 dag
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
śmietana 2-3 łyżki

DODATKOWO

śmietanka do skropienia ciasta

MASA KAKAOWA I WANILIOWA

masło 50 dag
cukier 20 dag
cukier waniliowy 1 opakowanie
kakao 1,5-2 łyżki
spirytus do smaku

MASA ORZECHOWA

woda 4 łyżki
cukier puder 20 dag
masło 10 dag
orzechy włoskie 36 dag

WYKOŃCZENIE

polewa czekoladowa do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto chałwowe

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie krótko zagniatamy w dłoniach. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części.
Każdą część ciasta wałkujemy osobno i wykładamy na przygotowane blaszki. Nakłuwamy widelcem. Rozwałkowane ciasta pieczemy kolejno w 180°C do zrumienienia (po około 15-20 minut).Upieczone studzimy.
Krok 1 - Ciasto chałwowe foto
2
Dwa upieczone ciasta pozostawiamy w całości. Trzecie ciasto rozkruszamy i przekładamy do miski. Rozkruszone ciasto delikatnie skrapiamy słodką śmietanką, by powstałą gęsta masa (będzie ona potrzebna do przygotowania masy waniliowej i kakaowej).
Krok 2 - Ciasto chałwowe foto
3
MASA KAKAOWA I WANILIOWA:Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości wody, by przybrało konsystencje rozpuszczonej czekolady. Studzimy.
Masło przekładamy do miski. Ucieramy je dodając do niego cukier puder. Do gładkiej masy dodajemy przygotowaną wcześniej masę powstałą z rozkruszonego ciasta.
Całość miksujemy do połączenia składników. Masę dzielimy na dwie równe części. Do pierwszej części dodajemy spirytus do smaku oraz cukier waniliowy.Do drugiej części dodajemy zaparzone kakao.
W ten sposób po wymieszaniu otrzymujemy masę kakaową i waniliową.

Krok 3 - Ciasto chałwowe foto
4
MASA ORZECHOWA: Orzechy mielimy.
Wodę umieszczamy w garczku. Dodajemy do niej cukier puder i podgrzewamy całość do uzyskania syropu. Do gotowego dodajemy orzechy. Całość chwilkę razem podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i studzimy.
Masło ucieramy. Do utartego dodajemy przestudzone orzechy.
Krok 4 - Ciasto chałwowe foto
5
Mając wszystkie trzy masy przystępujemy do złożenia ciasta.
Przełożenie:
Ciasto kruche - masa waniliowa -masa orzechowa - masa kakaowa - ciasto kruche - polewa czekoladowa.

Krok 5 - Ciasto chałwowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 07.12.2016 18:05
Pysznie wygląda mniam
gusia1000 07.12.2016 17:33
Bardzo dobre.
dodi 07.12.2016 15:04
pysznie wyglądają
olkaaa 07.12.2016 10:33
muszę zrobić
Franciszek 07.12.2016 10:23
dobre do kawy
pestka 07.12.2016 10:03
pysznie wygląda ten deser
Aleksandra/Olcia 07.12.2016 10:02
ale bym zjadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak