Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto cassis

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 3 szt
cukier 1/3 szkl
mąka tortowa 1/3 szkl
kakao 1/3 szkl
olej 1 łyżka

Krem

śmietana kremówka 300 ml
serek mascarpone 500 g
cukier puder 3 łyżki
dżem porzeczkowy 1 słoiczek

Beza

białko 4 szt
cukier 180 g
kakao 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
ocet 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cassis

Spód tortownicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę, a następnie dodajemy do niej olej oraz mąkę wymieszaną z kakao. Delikatnie mieszamy (tylko do chwili połączenia się składników), następnie ciasto przelewamy do tortownicy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia a następnie zdejmujemy z niego papier.
Tortownicę w której piekł się biszkopt ponownie wykładamy papierem do pieczenia i przygotowujemy bezę.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do niej łyżce cukru - cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Kiedy cukier się rozpuści a piana będzie błyszcząca dodajemy do niej ocet oraz przesiane kakao z mąką.
Pianę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy 20 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 90 stopni i dopiekamy jeszcze pół godziny. Wystudzoną bezę delikatnie zdejmujemy z papieru.
W tortownicy ponownie umieszczamy ciasto, na cieście rozsmarowujemy dżem z czarnej porzeczki.
W misce umieszczamy mocno schłodzoną śmietankę, mascarpone oraz cukier. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera do chwili uzyskania gęstego kremu. Gotową masę delikatnie przekładamy na ciasto i wyrównujemy wierzch, na którym kładziemy bezę.
Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agi0911 04.03.2016 10:48
smakowite ciasto
Rysia 27.12.2015 17:56
Ciekawe ciasto, ale dlaczego na kremie jest ciemna warstwa, a powinna być beza ,i o polewie nic nie napisałaś.
agnieszka214 27.12.2015 11:47
Smaczne ciastko
MAR3STA 26.12.2015 20:53
Fajne ciacho
Renataj 26.12.2015 19:39
Apetycznie wygląda:)
halina17 26.12.2015 18:51
Smaczne ciasto.
pestka 26.12.2015 18:00
wygląda bardzo smacznie
Aleksandra/Olcia 26.12.2015 17:12
słodkie i na pewno smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak