Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cassis
Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę, a następnie dodajemy do niej olej oraz mąkę wymieszaną z kakao. Delikatnie mieszamy (tylko do chwili połączenia się składników), następnie ciasto przelewamy do tortownicy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia a następnie zdejmujemy z niego papier.
Tortownicę w której piekł się biszkopt ponownie wykładamy papierem do pieczenia i przygotowujemy bezę.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do niej łyżce cukru - cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Kiedy cukier się rozpuści a piana będzie błyszcząca dodajemy do niej ocet oraz przesiane kakao z mąką.
Pianę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy 20 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 90 stopni i dopiekamy jeszcze pół godziny. Wystudzoną bezę delikatnie zdejmujemy z papieru.
W tortownicy ponownie umieszczamy ciasto, na cieście rozsmarowujemy dżem z czarnej porzeczki.
W misce umieszczamy mocno schłodzoną śmietankę, mascarpone oraz cukier. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera do chwili uzyskania gęstego kremu. Gotową masę delikatnie przekładamy na ciasto i wyrównujemy wierzch, na którym kładziemy bezę.
Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.