Ciasto capuccino z galaretką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jajka

    8
  • mąka

    8 łyżki
  • cukier

    8 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyzeczki
  • kakao

    3 łyżki
  • wkładka:

  • wiórki

    100 g
  • cukier

    1 szklanka
  • białka

    4
  • mak

    5 łyżek
  • masa

  • masło

    1 kostka
  • cukier puder

    0,5 szklanki
  • kawa rozpuszczalna

    4 łyżeczki
  • woda

    0,5 szklanki
  • reszta:

  • brzoskwinie w puszce

  • galaretka

    2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt
Składniki podzielić na dwie części- do jednej dodać kakao. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę. Dodac cukier i zmiksować. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Dodać przesitowaną make z proszkiem (do jednej części kakao) i wymieszać. Każdy biszkopt upiec osobno w 180 stopniach. Piec ok. 25 minut.
Wkładka:
Białka ubić na sztywna pianę z cukrem. Następnie dodać kokos i sparzony, ale ostudzony mak. Zmiksować. Piec w 180 stopniach ok. 15-20 minut.
Masa:
Kawę zaparzyć i ostudzić. Masło utrzeć na puch. Dodać cukier puder i zmiksować. Następnie zmiksować z kawą.
Przygotować galaretkę i ostudzić.
Ciemny biszkopt posmarować masa, przyłożyć wkładką i znów posmarować masą, przykryć jasnym biszkoptem na nim rozłożyć brzoskwinie i zalac tężejąca galaretką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Henryka2 09.09.2012 20:02
Smakowicie wygląda.
malinka18 09.09.2012 13:59
świetnie wygląda! koniecznie muszę kiedyś wypróbować!
mikrusiak 09.09.2012 11:40
zachęcająca kolorystyka...;P ładnie się prezentuje i pewnie równie dobrze smakuje...:)
Katarzyna47 09.09.2012 11:17
Ładne, lubię takie ciastka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat