Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto cappuccino Zewy

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 5 szt
mąka tortowa 3 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 1/2 szk
cukier waniliowy 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

masa

mleko 2 szk
cappuccino śmietankowe 150 g
mąka pszenna 3 łyżki
cukier 1/4 szk
żółtko jajek 5 szt
masło 250 g miękkie

polewa

cukier 4 łyżki
kakao 2 łyżki
mleko 2 łyżki
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cappuccino Zewy


BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno dodając pod koniec cukier i ubijać aż cukier się rozpuści.
Następnie nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
Gdy masa będzie puszysta dodawać po łyżkę mąk przesianych z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać ale nie mikserem a na przykład rózgą.
Gotowe ciasto wyłożyć do blaszki o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa placki ( u mnie na 2/3 wysokości ).

MASA :
Jedną szklankę mleka wlać do garnka.
Żółtka utrzeć z cukrem, wlać drugą część mleka, wsypać mąkę i cappuccino i dokładnie wymieszać.
Mleko w garnku zagotować a gdy się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia.
Następnie zakryć budyń folią spożywczą tak aby przylegała do budyniu i wystudzić.
Gdy wystygnie miękkie masło lub margarynę utrzeć i dodawać porcjami schłodzony budyń.

POLEWA :
W rondelku umieścić wszystkie składniki i podgrzewać na ogniu mieszając.
Potem zdjąć z ognia i przestudzić ale niech polewa będzie płynna.

PRZEŁOŻENIE :
Grubszy biszkopt włożyć do blaszki zostawiając papier do pieczenia bo ułatwi nam to wyjęcie ciasta z blaszki do krojenia.
Nasączyć na przykład sokiem z cytryny wymieszanym z wodą.
Wyłożyć 2/3 masy, wyrównać powierzchnię i zakryć drugim biszkoptem, nasączyć i wyłożyć resztę masy.
Na koniec fikuśnie polać polewą i wstawić ciasto do lodówki do schłodzenia.
Przed podaniem kroić w kostkę.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agi0911 03.04.2016 07:23
ciasto pyszotka
agnieszka214 02.04.2016 22:21
Musi być pyszne
Renataj 02.04.2016 21:59
Apetyczne ciasto:)
bryndzia93 02.04.2016 21:46
Świetne ciasto :)
Mama niejadka 02.04.2016 21:00
Pyszne ciasto
Ada-Gaba 02.04.2016 19:55
bardzo apetyczne
bietka 02.04.2016 17:35
smaczne ciacho :)
joannaa24 02.04.2016 16:55
Pyszne ciasto :)
KORAL 02.04.2016 15:58
Smaczne ciasto na pięknym talerzyku, aż zazdroszczę :):)
ada.la 02.04.2016 14:17
fajne ciasteczko
Ania321 02.04.2016 11:34
ale pyszności :)
Łukasz15 02.04.2016 11:29
Pyszne ciasto
Habibi 02.04.2016 10:37
Dostałam ślinotoku :)
Wafelek2601 02.04.2016 10:26
Takie ciasto to ja lubię
Motorek 02.04.2016 09:03
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak