Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto cappuccino z mlekiem w proszku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 5 szt.
mąka pszenna 5 łyżek
cukier 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cappuccino orzechowe 5 łyżek

masa

mleko w proszku 21/2 szklanki
serek homogenizowany 80 dag
cukier puder 1 szklanka
masło 25 dag
żółtko jajek 3 szt.
jajko 1 szt.
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki

dodatkowo

biszkopty okrągłe 50 dag
czekolada deserowa 1 szt.
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cappuccino z mlekiem w proszku

Białka oddzielamy od żółtek po czym ubijamy je na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i żółtka. Miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy powoli do masy. Mieszamy łyżką. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez pół godziny (180 stopni C). Kawę rozpuszczamy w szklance wrzątku. Upieczone ciasto nasączamy kawą. 1/3 zostawiamy do biszkoptów. Jajko ucieramy z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Dodajemy masło, dalej miksujemy. Dokładamy mleko (w proszku) i serek. Żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody łączymy z masą. Wykładamy na biszkopt. Wierzch ciasta przykrywamy biszkoptami. Czekoladę podgrzewamy na małym ogniu, rozpuszczamy razem z masłem. Polewamy ciasto. Ciasto chłodzimy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 20.09.2016 10:43
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak