Ciasto cappuccino z kokosem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto ciemne

  • jajko

    6 szt
  • cukier

    1 szkl
  • mąka pszenna

    3/4 szkl
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kakao

    2 łyżki

Ciasto kokosowe

  • wiórki kokosowe

    200 g
  • białka

    5 szt
  • cukier

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Krem cappuccino

  • mleko

    2 szkl
  • żółtka

    5 szt
  • cukier waniliowy

    16 g
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • budyń śmietankowy

    1 szt
  • cukier

    3/4 szkl
  • masło

    200 g
  • cappuccino waniliowe

    3 łyżki

Polewa

  • masło

    1/4 kostki
  • kakao

    4 łyżki
  • cukier

    4 łyżki
  • mleko

    4 łyżki
  • wiórki kokosowe

    do posypania ciasta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto cappuccino z kokosem foto
Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywna pianę i pojedynczo dodawać pozostałe składniki. Ciasto wlać do blaszki o wymiarach 39x24 wyścielonej papierem do pieczenia i piecz 25 minut w temperaturze 180C. Ostudzić, ściągnąć papier i przekroić na pół.
Krok 2 - Ciasto cappuccino z kokosem foto
Ciasto kokosowe:Białka ubić na sztywno,ciągle ubijając stopniowo wsypać cukier.
Krok 3 - Ciasto cappuccino z kokosem foto
Na samym końcu dodać wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Krok 4 - Ciasto cappuccino z kokosem foto
Masę wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia piec w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Ciasto ostudzić i ściągnąć papier. .
Krok 5 - Ciasto cappuccino z kokosem foto
Masa Cappuccino: Do mleka dodać cukier, żółtka, budyń w proszku, mąkę i cukier waniliowy i wszystko razem wymieszać. Podgrzewać cały czas mieszając do zagotowania i zgęstnienia masy. Pozostawić do całkowitego ostudzenia
Krok 6 - Ciasto cappuccino z kokosem foto
.Masło utrzeć na puch, następnie partiami dodawać budyń a na samym końcu wsypać cappuccino. Na jeden blat ciemnego ciasta wyłożyć połowę masy cappuccino, następnie ciasto kokosowe, rozsmarować pozostałą masę kawową i przykryć drugim blatem ciemnego ciasta. Ciasto schłodzić w lodówce.
Krok 7 - Ciasto cappuccino z kokosem foto
Masło roztop dodaj cukier mieszaj aż się rozpuści następnie dodaj kakao i mleko. Ciepłą polewą polej ciasto i posyp wiórkami kokosowymi.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 30.06.2017 12:09
smaczne ciasto
mirosława4 30.06.2017 11:55
wyśmienite !
olkaaa 30.06.2017 11:53
chętnie zrobię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat