Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Cappuccino - Latte Macchiato

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 duże (lub 5 małych)
sól szczypta
cukier 2/3 szkl
mąka pszenna 2/3 szkl
kakao 1,5 łyżki
olej 2 łyżki
woda 2 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Krem

masło 200 g
cappuccino waniliowe 1/2 szkl
cukier puder kilka łyżek
mleko w proszku 2 szkl
serek homogenizowany 400 g

Poncz

zaparzona mocna kawa 300 ml
likier Baileys 100 ml

Dodatkowo

biszkopty okrągłe 220 g
kakao do posypania

Porada

Przepis znalazłam na bee-sweet.blogspot.com

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Cappuccino - Latte Macchiato

Biszkopt:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie z cukrem. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy do uzyskania puszystej masy. Kolejno dodajemy olej i wodę krótko miksujemy. Do osobnej miseczki przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, następnie dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Wylać na blaszkę, wyrównać i piec około 25-30 min. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia. Ostrym nożem biszkopt przekroić na wzdłuż na 2 części.

Krem:
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cappuccino i cukrem pudrem do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mleko w proszku i serek homogenizowany. Całość miksujemy do połączenia składników.

Poncz:
Zaparzamy mocną kawę w 300 ml wody. Po wystudzeniu do kawy dodajemy likier kawowy.

Złożenie ciasta:
Pierwszy blat biszkoptu nasączamy ponczem i przykrywamy 1/4 masy. Biszkopty zamaczamy w ponczu i układamy na kremie. Przykrywamy 1/4 kremu i posypujemy kakao. Następnie układamy drugi biszkopt również nasączamy pączem. Pozostały krem wykładamy na biszkopt.
Przykrywamy kolejną częścią naponczowanych ciastek i obficie posypujemy kakao. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Ciasto wyciągamy z lodówki na około 30 min. przed podaniem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 07.11.2015 22:25
świetne !
Renataj 06.11.2015 22:52
Uwielbiam:)
MałaMi89 06.11.2015 21:43
Biorę! Gdzie mam podejść z talerzykiem? ;)
Ola1984 06.11.2015 21:34
Robię podobne, uwielbiam to ciacho :)
Mama niejadka 06.11.2015 20:16
Pyszne ciasto
Agata3 06.11.2015 19:22
jedno z najlepszych ciast ;)
ania2610 06.11.2015 18:21
pyszne - z chęcią bym się poczęstowała :)
Lis 06.11.2015 16:35
bardzo smakowicie wygląda:)
halina16 06.11.2015 16:16
Dobre ciasto.
IZABELA29 06.11.2015 16:07
fajnie wygląda
idealme 06.11.2015 16:02
bardzo smaczne
Wiktoria29 06.11.2015 15:58
wygląda świetnie i na pewno tak smakuje
agnieszka214 06.11.2015 15:46
Fajne ciasto
Janina 06.11.2015 15:21
Świetne smaki;)
msmariusz 06.11.2015 15:17
prosze kawałek
Agnieszka-87-25 06.11.2015 15:13
smaczne ciasto
aginaa 06.11.2015 15:02
smaczne ciasto
GOSIA18 06.11.2015 14:53
Ciasto idealne na wekeend
Asik32 06.11.2015 14:44
wygląda bardzo smacznie!
Milka100 06.11.2015 14:31
Apetyczne ciasto:)
Łukasz15 06.11.2015 14:29
Super wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak