Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Cappuccino

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
cukier 6 łyżek
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
spirytus 1 łyżka
mleko 4.5 szklanki
budynie śmietankowe 2 opakowania
masło 1 kostka
cappuccino 6 łyżek
śmietana śnieżka 2 opakowania
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżek
gorzka czekolada 1 tabliczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Cappuccino

Biszkopt:
Białka ubić z cukrem na bardzo sztywna pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać przesiane przez sitko: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać. Wylac do formy (wymarowanej margaryna i posypanej maką) o wymiarach 23 na 38 cm. Włożyc do lekko nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temp. 175 stopni.

Poncz:
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, a gdy wystygnie dodać spirytusu. Nasączyć biszkopt.

Masa budyniowa:
Budynie ugotować według przepisu i ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać stopniowo budyń, cały czas ucierając. Do masy dadać rodzynki.

Masa cappuccino:
Mleko zagotować i rozpuścić w nim cappuccino, zostawić by ostygło. Do mleka dodać Śnieżkę i ubić. Żelatynę wsypać do szklanki i zalać do połowy wrzątkiem, dobrze wymieszać. Lekko przestudzoną żelatynę wlewać powoli do ubitej masy cappuccino, miskować cały czas na wysokich obrotach. Od razu wlać masę na biszkopt. Ciasto posypać startą czekoladą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

karolina1869 23.10.2012 11:40
apetyczne
Katarzyna47 30.09.2012 19:54
Fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak