Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Cappuccino
Białka ubić z cukrem na bardzo sztywna pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać przesiane przez sitko: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać. Wylac do formy (wymarowanej margaryna i posypanej maką) o wymiarach 23 na 38 cm. Włożyc do lekko nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temp. 175 stopni.
Poncz:
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, a gdy wystygnie dodać spirytusu. Nasączyć biszkopt.
Masa budyniowa:
Budynie ugotować według przepisu i ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać stopniowo budyń, cały czas ucierając. Do masy dadać rodzynki.
Masa cappuccino:
Mleko zagotować i rozpuścić w nim cappuccino, zostawić by ostygło. Do mleka dodać Śnieżkę i ubić. Żelatynę wsypać do szklanki i zalać do połowy wrzątkiem, dobrze wymieszać. Lekko przestudzoną żelatynę wlewać powoli do ubitej masy cappuccino, miskować cały czas na wysokich obrotach. Od razu wlać masę na biszkopt. Ciasto posypać startą czekoladą.