Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto cappuccino

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT CAPPUCCINO

jajko 6 sztuk
cukier 6 łyżek
mąka 4 łyżki
cappuccino waniliowe 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

BISZKOPT KAWOWY

jajko 4 sztuki
cukier 4 łyżki
mąka 2 łyżki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

MASA

mleko 1/2 l
mąka 1,5 łyżki
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
margaryna 1 kostka
cukier 3/4 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
żółtko jajek 5 sztuk
spirytus 1 kieliszek

POLEWA

margaryna 10 dag
woda 3 łyżki
cukier 3 łyżki
kakao 3 łyżki

DODATKOWO

galaretka cytrynowa 1 opakowanie
galaretka truskawkowa 1 opakowanie
galaretka agrestowa 1 opakowanie
wiórki kokosowe wg uznania
ptasie mleczko kilka sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cappuccino

Kroki postępowania

1
BISZKOPT CAPPUCINO Białka ubić na sztywno, dodać cukier, a następnie żółtka.
Krok 1 - Ciasto cappuccino  foto
2
Mąkę zmieszać z kawą oraz z proszkiem do pieczenia i łyżką wmieszać do jajek.
Krok 2 - Ciasto cappuccino  foto
3
Wylać do formy i piec około 25-30 min w 180 st.
Krok 3 - Ciasto cappuccino  foto
4
Tak samo postąpić z drugim biszkoptem, tylko zamiast CAPPUCINO dodać kakao. Zimny placek CAPPUCINO przekroić na pół.
Krok 4 - Ciasto cappuccino  foto
5
MASA: W odrobinie zimnego mleka rozpuścić obie mąki, żółtka, oraz cukier waniliowy. Resztę mleka zagotować. Na gotujące mleko wlać rozpuszczone mąki z żółtkami, ciągle mieszając, zagotować. Odstawić do wystygnięcia.
Krok 5 - Ciasto cappuccino  foto
6
Margarynę utrzeć z cukrem dodając stopniowo zimny budyń, utrzeć na pulchną masę. Dodając na koniec kieliszek spirytusu. Galaretki każdą z osobna ugotować w nie całej szklance wody, przelać na talerze , twardą pokroić w kostkę.
Krok 6 - Ciasto cappuccino  foto
7
POLEWA: Wszystkie składniki włożyć do rondla, ciągle mieszając, zagotować. Odstawić do wystygnięcia. SKŁADANIE: biszkopt cappucino- masa z dodatkami- biszkopt ciemny- masa z dodatkami- biszkopt cappucino- dekoracja
Krok 7 - Ciasto cappuccino  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak