Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto buraczkowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

burak 2 szt
mąka 1 szklanka
cukier 1 szklanka
jajko 2 szt
masło 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
Kwas cytrynowy Prymat 2 łyżeczki
sok z cytryny 5 łyżek
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto buraczkowe

Dwa małe buraczki zetrzeć najlepiej na papke. Masło rozpuścić. Białka ubić z połową cukru. Dodać żółtka i wymieszać. Buraczki zmieszać z mąką, proszkiem, resztą cukru i masłem. Dodać masę jajeczną. Na końcu ciasto wymieszać z kwaskiem. Od razu przelać do keksówki. Piec około 30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
Z soku z cytryny i cukru pudru utrzeć gęsty lukier i polać nim ciasto gdy ostygnie.
Buraczki można nieco odsączyć jeśli puszczą dużo soku. Kilka kropel soku można dodać do lukru wtedy będzie różowy.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 11.02.2016 09:26
smaczne ciasto
Bernadeta1 10.02.2013 23:53
ciekawe ciasto i na pewno pyszne
Renataj 01.11.2012 18:50
Buraczków u mnie dostatek więc pewnie wypróbuję.
mela25 20.04.2012 07:43
ciekawy przepis
mela25 20.04.2012 07:42
ciekawy przepis
kotlet 04.07.2011 22:31
świetna sprawa z takim ciachem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak