Ciasto buraczkowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • burak

    2 szt
  • mąka

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • jajko

    2 szt
  • masło

    1/3 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • Kwas cytrynowy Prymat

    2 łyżeczki
  • sok z cytryny

    5 łyżek
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dwa małe buraczki zetrzeć najlepiej na papke. Masło rozpuścić. Białka ubić z połową cukru. Dodać żółtka i wymieszać. Buraczki zmieszać z mąką, proszkiem, resztą cukru i masłem. Dodać masę jajeczną. Na końcu ciasto wymieszać z kwaskiem. Od razu przelać do keksówki. Piec około 30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
Z soku z cytryny i cukru pudru utrzeć gęsty lukier i polać nim ciasto gdy ostygnie.
Buraczki można nieco odsączyć jeśli puszczą dużo soku. Kilka kropel soku można dodać do lukru wtedy będzie różowy.
Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 11.02.2016 09:26
smaczne ciasto
Bernadeta1 10.02.2013 23:53
ciekawe ciasto i na pewno pyszne
Renataj 01.11.2012 18:50
Buraczków u mnie dostatek więc pewnie wypróbuję.
mela25 20.04.2012 07:43
ciekawy przepis
mela25 20.04.2012 07:42
ciekawy przepis
kotlet 04.07.2011 22:31
świetna sprawa z takim ciachem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat