Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto budyniowo-gruszkowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4.5 szkl.
margaryna 60 dag.
jajko 2 szt.
cukier 1 szkl.
mleko 4.5 szkl.
śmietana 1.5 łyżki
proszek do pieczenia 2.5 łyżeczki
budyń waniliowy 3 szt.
gruszki 5-6 szt.
czekolada gorzka 1/6 tabliczki
posypka do ciast 4 łyżeczki
masło do posmarowania blachy
Bułka tarta klasyczna Prymat do posypania blachy
mąka pszenna do podsypania ciasta

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto budyniowo-gruszkowe

Kroki postępowania

1
Ugotować słodki i gęsty budyń.(3 budynie na 4.5 szkl.mleka + 1 szkl.cukru)
Krok 1 - ciasto budyniowo-gruszkowe foto
2
Do mąki pszennej wymieszanej z proszkiem do pieczenia dodać jajka.Wymieszać.
Krok 2 - ciasto budyniowo-gruszkowe foto
3
Dodać pokrojoną w kostkę margarynę i smietanę.Zagnieść ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.Podzielić na dwie części.Stolnicę posypać mąką.Rozwałkować 1 część ciasta.Następnie przełożyć do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blachy.Gruszki obrać,usunąć gniazda nasienne,opłukać.Pokroić w cząstki.Ułożyć na cieście.Polać budyniem.Dokładnie rozsmarować po całej blaszce .Drugą część ciasta również rozwałkować.Przykryć nim budyń.Ciasto u góry ponakłuwać widelcem.Piec w nagrzanym piekarniku w temp.180 stopnii przez około 35-40 min.Po upieczeniu posypać czekoladą startą na jarzynówce wymieszaną z posypką kolorową do ciast.
Krok 3 - ciasto budyniowo-gruszkowe foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

annagebalska 13.01.2013 11:00
pycha
adelajda 04.12.2012 17:05
smaczne ciacho !
pajbek 04.12.2012 15:40
Pyszne ciasto :-)
babajaga1969 04.12.2012 14:12
pyszne -pięknie się prezentuje :))
tessinka 04.12.2012 14:08
Budyńi gruszka...świetne połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak