Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto budyniowo śmietanowo czekoladowe Zewy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 5 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 3/4 szk

masa budyniowa

mleko 750 ml
budyń śmietankowy 2 op
cukier do smaku
masło 200 g miękkiego
cukierki 100 g białych michałków

masa śmietanowa

śmietana 30% 250 g
serek mascarpone 250 g
cukier puder do smaku
cukierki 100 g białych michałków

dodatkowo

herbata 3/4 szk słabej
czekolada 5 łyżek wiórków

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto budyniowo śmietanowo czekoladowe Zewy


Do garnka przelanego zimna wodą wlać 500 ml mleka i zagotować.
Budynie wymieszać w pozostałym mleku i dodać do smaku cukier.
Do gotującego się mleka dodać mieszankę budyniową i gotować aż budyń zgęstnieje.
Budyń wystudzić.
Miękkie masło utrzeć i potem dodawać porcjami budyń.
Gdy masa będzie gotowa dodać 100 g rozdrobnionych michałków, wymieszać masę.

Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, wlać śmietankę i ubić śmietanę na sztywno.
Masę wymieszać ze 100 g rozdrobnionych michałków.

Pierwszy bla ciasta umieścić w blaszce ( papier niech zostanie, ułatwi to wyjęcie ciasta ).
Nasączyć herbatą.
Wyłożyć masę budyniową, zakryć drugim blatem, nasączyć.
Wyłożyć masę śmietanową i posypać wiórkami czekoladowymi.
Ciasto schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 07.03.2018 13:20
Apetyczne ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak